Tuinbonen, 500gr, Overkant

0 Beoordelingen
Tuinbonen, 500gr, Overkant
2,75 incl. btw
2,25
Variatie: Tuinbonen, 500gr, Overkant
Tuinbonen, 500gr, Overkant
Tuinbonen, 370ml, Machandel
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Dop je eigen boontjes!

Tuinbonen zijn heel gezond door de vitaminen B en C die erin zitten. Ze zijn lekker in een salade, pasta, tomatensaus, roomsaus, in een soep of om er bouillon van te trekken. Verse tuinbonen zijn vele malen lekkerder dan die uit een potje. Jonge tuinbonen hebben een volle, zachte smaak.

Op veel manieren klaar te maken
Verwerk de bonen in melk- of tomatensaus. In België serveert men tuinbonen vroeger meestal met ham. Je kunt er ook vleesvervangende gerechten mee bereiden door de gekookte bonen samen met gekookte aardappelen fijn te maken, deze pasta te binden met melk en room, er plakjes van te maken en die te bakken. Geblancheerd met mosterd- of tomatensaus, met fijngehakt, vers bonenkruid, met blokjes ham en ui, in een salade met komkommer en kipreepjes, in rauwkostsalades, door de pasta met tomatensaus en verse geitenkaas of mozzarella.

Vitamines
Tuinbonen zijn rijk aan vitamine B en C en bevatten veel fosfor. Ze smaken lichtjes bitter door het looizuur, maar als je ze jong plukt en verorbert, dan is daar eigenlijk weinig van te merken.

Herkomst
Tuinbonen worden ook wel 'dikke duimen' of in Brabant, 'boeren boxen' genoemd. Tuinbonen worden al 8000 jaar gegeten. Bij Nazareth zijn tuinbonen gevonden. Deze waren een stuk kleiner dan de huidige tuinboon. Bij de Romeinen stonden peulvruchten in hoog aanzien. Zozeer zelfs, dat vooraanstaande lieden zich de familienaam Fabius (> tuinboon) of Cicero (> kikkererwt).

Doppen van tuinbonen
Bij erg verse tuinbonen kun je de peul openen door op deze op de naden samen te drukken. Peulen bevatten looizuur. Hierdoor kunnen je handen zwart worden (verder is het volstrekt onschuldig). Bij grotere hoeveelheden kun je dus het beste handschoenen gebruiken.

Kooktijd en gebruikstips

  • Van 1 kg bonen krijg je ongeveer 350 g boontjes.
  • Ook de huls van de tunboon kun je eten zolang die nog groen is.
  • De bonen ontdoen van de velletjes hoeft in deze tijd van het jaar niet. Dat is enkel nodig als het om oudere bonen gaat.
  • Jonge, kleine tuinboontjes kook je in 7 minuten gaar. Oudere, grote tuinbonen kook je in 12minuten gaar.
  • Doe een scheutje melk bij het kookwater om de bonen mooi blank te houden.
  • Kook ze niet te lang, anders worden ze melig.
  • Een theelepel bonenkruid meekoken verhoogt de verteerbaarheid.

Bewaren
Bewaar ongedopte tuinbonen bij een temperatuur van 10°C. Zo zijn ze ca. 2 weken te bewaren

Recept Warme Tuinbonensalade (4 personen) uit het Oosterwaarde Receptenboek.

Ingrediënten: 300gram gedopte tuinbonen, 300gram nieuwe aardappeltjes, 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels azijn, vers bonenkruid of andere groene kruiden, knoflook, zout, peper

Bereidingswijze: Kook de bonen in wat water met zout beetgaar. Kook ook de aardappeltjes gaar maar zorg dat ze stevig blijven. Snijd ze in blokjes. Doe de bonen en aardappelblokjes over in een schaal. Maak een dressing van de olie, azijn, knoflook, zout, peper en het klein geknipte bonenkruid. Giet deze dressing over het nog warme bonenmengsel. Laat even intrekken en dien lauwwarm op.

Tip: tuinbonen als salade combineren goed met sterk smakende kruiden zoals bonenkruid, verse oregano, basilicum of munt.

Recepten
Je kunt alle ingrediënten uit de recepten terugvinden in onze webwinkel.

  1. Falafel van tuinbonen
  2. Risotto van haver met tuinbonen en feta
  3. Kruidige tuinbonen met aardappel
  4. Luxesalade van tuinbonen, gepekelde bietjes en geitenkaas
  5. Marokaanse tuinbonensalade
  6. Pastasalade met erwtjes, tuinbonen, munt en citrusdressing
  7. Quesadillas met feta en tuinbonen spread
  8. Quinoasalade met tuinbonen en mango
  9. Tuinbonen a la Mediterrannee
  10. Tuinbonen in tomatensaus
  11. Tuinbonen met tomaat en feta
  12. Tuinbonen-erwten hummus
  13. Yoghurtsoep met tuinbonen

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Review toevoegen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Tuinbonen, 500gr, Overkant
Laat een review achter
Versturen