Speltmeel, volkoren, 5kg, De Nieuwe Band

0 Beoordelingen
Speltmeel, volkoren, 5kg, De Nieuwe Band
18,65
Variatie: Speltmeel, volkoren, 5kg, De Nieuwe Band
Speltmeel, volkoren, 5kg, De Nieuwe Band
Tarwefijnmeel (gebuild) 85pr., 1000g, De Nieuwe Band
Zelfrijzend bakmeel, 500gr, De Nieuwe Band
Roggemeel, 5kg, De Nieuwe Band
Speltmeel, volkoren, 1kg, De Nieuwe Band
Rijstmeel, volkoren, 500g, De Nieuwe Band
Rijstmeel, volkoren, 5kg, De Nieuwe Band
Meergranenmeel, 1kg, De Nieuwe Band
Boekweitmeel, volkoren, 5kg, DO IT Organic

Productomschrijving

Molenstenengemalen speltmeel, gemalen door de Commandeursmolen in Mechelen. Heerlijk om bijvoorbeeld brood van te bakken.

ingrediënten

volkoren speltmeel* (tarwe).

* van biologische herkomst
vet weergegeven ingrediënten zijn allergenen.

voedingswaarde per 100 gram

energie: 1491 kJ (353 kcal)
vet: 2,6 gram
waarvan verzadigd: 0,22 gram
koolhydraten: 64 gram
suikers: 1,72 gram
voedingsvezels: 8,4 gram
eiwit: 14,2 gram
zout: 0,007 gram

allergenen

gluten: ja
schaaldieren: nee
ei: nee
vis: nee
pinda: nee
soja: nee
melk: nee
noten: nee
selderij: nee
mosterd: nee
sesam: nee
sulfiet: nee
lupine: nee
weekdieren: nee

Molensteengemalen meel en bloem van de Commandeursmolen omdat:
  • een molen geen andere energiebron nodig heeft dan wind of water, en daarmee per definitie duurzaam werkt. De Commandeursmolen levert zelfs extra groene stroom aan het net
  • molenstenengemalen meel een ambachtelijke kwaliteit en karakteristieke smaak heeft
Bij De Nieuwe Band hebben we zon twintig soorten meel en bloem van eigen merk. Dit meel en bloem moet gemalen worden en voor het laten malen kiezen we zo veel mogelijk voor molens. Molensteengemalen meel heeft namelijk een ambachtelijke kwaliteit en een karakteristieke smaak. En omdat een molen in principe geen andere energiebron nodig heeft dan wind of water, is molensteengemalen meel en bloem per definitie een duurzaam product.Van al onze melen en bloem is 90% afkomstig van "de Commandeursmolen" in Mechelen. Deze molen werkt nog steeds volgens een eeuwenoude traditie waarbij het meel op ambachtelijke wijze op molenstenen gemalen wordt. De huidige molenaar, Raoul Schyns, is de jongste telg van vijf generaties molenaars. Hij beschikt dus over kennis die al generaties lang is doorgegeven.

Molensteengemalen
In de Commandeursmolen wordt het graan traag op molenstenen gemalen. Het maalproces van graan op molenstenen duurt maar een minuut. Zo blijven smaak en aroma behouden. De temperatuur van het meel mag niet boven de 40ºC komen. Dit is belangrijk, want boven de 40 graden gaat de kwaliteit achteruit. Het is dus de taak van de molenaar om de stenen goed te koelen.Raoul Schyns, de molenaar, durft niet te zeggen of molenmeel beter van kwaliteit is dan fabrieksmeel. "Dat is eigenlijk appels met peren vergelijken. Molenmeel en fabrieksmeel zijn de resultaten van twee verschillende procédés, waarbij het malen in een molen een ambachtelijk product met een karakteristieke smaak oplevert." Raoul noemt een aantal verschillen op. "Volkoren meel uit een molen is minder bewerkt. Alle delen van het graan blijven behouden. Bij volkoren molenmeel blijven de kiemen in het meel. Deze kiemen zijn nodig om goed te kunnen bakken. Ze geven het meel ook hun karakteristieke smaak en structuur. Het meel is hierdoor wel minder lang houdbaar. In een meelfabriek zeven ze vaak juist de kiemen eruit, om het meel langer houdbaar te maken."

Duurzame waterkracht
De Commandeursmolen -van oudsher altijd al een watermolen- ligt aan het Limburgse riviertje de Geul. Schijnbaar een rustig kabbelend riviertje. Maar schijn bedriegt. "De Geul is het snelst stromende riviertje van Nederland", vertelt molenaar Raoul Schyns. "Het is misschien niet heel veel water, maar het heeft wel heel veel kracht", legt hij uit. Op de plaats waar de molen gebouwd is, valt het water van het riviertje 3,5 meter naar beneden. Hier perst het water zich met donderend geraas onder het molengebouw door.De molen produceert sinds 2005 zelf groene stroom met behulp van een kleine, moderne waterkrachtcentrale. Het grootste deel van de opgewekte energie wordt gebruikt voor de molen zelf. Raoul vindt dit goed passen bij de filosofie van het bedrijf. "We zijn een biologische maalderij en hebben milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel staan." De molenaar gaat hier ver in: voor het automatische smeringssysteem van de waterkrachtcentrale gebruikt hij zelfs biologische vetten in plaats van synthetische. "Die vetten zijn afbreekbaar en dus minder slecht voor het milieu."

Stevig brood
Bij het verbouwen van biologische tarwe worden geen hulpmiddelen zoals kunstmest en stikstof gebruikt. Het graan moet op eigen kracht groeien en rijpen. Dit heeft tot gevolg dat er in biologische tarwe minder eiwit zit En dat heeft weer invloed op de structuur van het brood. Hoe minder eiwit, hoe minder luchtig het brood wordt. Daarom is brood, gebakken van biologische tarwe, van nature wat steviger en heeft extra karakter.Probeer voor het bakken van je eigen brood bijvoorbeeld eens het meergranenmeel van De Nieuwe Band, het favoriete product van Theo Kerkhoff (ons hoofd ICT).

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8713326130086

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Speltmeel, volkoren, 5kg, De Nieuwe Band
Laat een review achter
Versturen