Bieten, rode-, 1kg, Klein Broekhuizen

Bieten, rode-, 1kg, Klein Broekhuizen
Bieten, rode-, 1kg, Klein Broekhuizen
0 Reviews | Review toevoegen
Bio | uit Wehl

EAN

8711521118014

€ 2,09
Variatie: Bieten, rode-, 1kg, Klein Broekhuizen
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Bieten hebben een frisse, zoete en beetje aardse smaak. De rode biet wordt als knol als groente gegeten, gekookt of rauw geraspt. Bieten worden ook gebruikt voor soep en bloedworst. Vroeger werd de rode biet een beetje als armemensenkost beschouwd omdat die op arme grond geteeld kon worden. De roodpaarse kleur van de biet komt door de kleurstoffen betanine en anthocyaan. Betanine wordt door de industrie ook uit de biet gewonnen voor het kleuren van gerechten. De oermoeder van de biet is de strandbiet. Deze wilde plant komt voor langs de kust van zuidelijk Europa en west Azië. Deze strandbiet is gecultiveerd tot suikerbiet voor suiker, voederbiet als veevoer en natuurlijk als groente in de vorm van rode bieten en snijbiet. In Nederland worden ook gele bieten en chiochia bieten geteeld in de biologische landbouw. In onze webwinkel hebben we een ook een mix van bietjes in verschillende kleuren. Natuurlijk is er ook bietensap. In onze webwinkel hebben we pure bio-dynamische bietensap of bio-dynamische bietensap met melkzuur. Als het koken te lastig is of te lang duurt hebben we ook voorgekookte bietjes.

In de keuken
Bieten worden warm of koud gegeten. In plakjes, blokjes of geraspt. Of in zuur bewaard. De kooktijd is, afhankelijk van de leeftijd van de biet, een uur tot twee uur. Na het koken kun je de bieten met de hand pellen. Dat kan snel onder de koude kraan. Je kunt bieten ook in de oven laten garen. Pak ze dan met aluminiumfolie in. Leg ze 3 a 4 uur op 150 graden in de oven. Daarna pellen.
Bieten zijn een aanrader in combinatie met bulgur, verse geitenkaas en linzen. Het is ook lekker bij haring, in de stamppot, als rauwkostsalade met bijvoorbeeld appel en ui, stoven met ui en azijn, in soep met een scheutje kookroom.
Rode biet is een hoofdbestanddeel van borsjt (Oost-Europa), en van labskaus (Noord-Duitsland, Scandinavië).

Historie
De oorsprong van de strandbiet is niet duidelijk vast te stellen, omdat ze al in de prehistorie gegeten werden. Het loof werd geoogst en als rauwe of gekookte groente gebruikt. Archeologen hebben in Nederland nabij het West-Friese Aartswoud resten gevonden van een kamp uit 3000vC, met versteende bietenzaden. Men denkt dat toen al zowel het loof als de knol werd gegeten.
De strandbiet kan zowel tegen hoge concentraties zout kan als tegen droogte. Dit maakt dat de strandbiet zich in de natuur makkelijk kan verspreiden, omdat hij de strijd met andere planten kan winnen. Het verbouwen van bieten is waarschijnlijk rond 8000 vC begonnen in Mesopotamië. Deze kennis is verspreid en in het Middellandse Zeegebied vind je zelfs nu nog een grote variëteit aan primitieve bietenrassen.
In de derde eeuw voor christus werd al een tweetal varianten van de gecultiveerde biet genoemd, de zwarte en de witte. Ook toen nog hadden deze bieten de langwerpige wortels van de oervorm. Aristoteles noemde ook nog een derde variant, de rode biet. Theophrastus beschreef in de derde eeuw vC ook de medicinale aspecten van de biet en vanaf dat moment wordt de biet gezien als zowel een voedingsplant als een medicinale plant. De medische kant van de biet worden het duidelijkst omschreven door Hippocrates, vader van de moderne geneeskunde.

Gezondheid
Rode biet heeft een hoog gehalte aan vitamine B, kalium, ijzer en vooral. Ook de bladeren zijn eetbaar. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen.
Geneeskundig gebruik van de rode biet werd in 1826 vermeld bij de behandeling van neustumoren. In 1929 maakten de Duitse artsen therapeutisch gebruik van de rode biet bij gevallen van kanker. In 1936 deed professor Bakay van de Universiteit van Boedapest ook onderzoek. Hij gebruikte het bietensap om 72 patiënten met kanker en leukemie te behandelen en merkte dat zij zich goed voelden en de tumoren verdwenen, de patiënten aan het toenemen waren en de eetlust verbeterde.[3]
In 1963 stelde de Hongaarse dr. Tyuhaken een groep onderzoekers aan het Boedapest Instituut voor geneeskrachtige planten vast dat bieten 14 aminozuren bevattenen en het alkaloïde allantoïne. In 1961 had de Roemeense professor Constantinescu reeds vastgesteld dat allantoïne werkzaam is tegen tumoren.[11]
Dat rode biet geneeskrachtig zou zijn bij kanker, wordt algemeen nog niet beschouwd als ’bewezen’.[13]

13x Rode bieten (alle ingrediënten vind je in onze webwinkel)
 1. Gepofte bietjes met balsamico, knoflook en oregano
 2. Rode bietenburger
 3. Warme herfstsalade
 4. Boekweit-bietenpannenkoekjes
 5. Waanzinnige bietjes
 6. Haringsalade met appel en rode biet
 7. Salade van rode biet met geitenkaas en walnoten
 8. Beet Bourguignon
 9. Slavische borsjt
 10. Bieten-quinoa-salade met sinaasappel
 11. Carpaccio van rode bietjes met rucola en radijs
 12. Taartje met gekarameliseerde rode biet
 13. Bieten-champignon curry

Sorteren op:

Geen reviews gevonden.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.