Rabarber, 500gr, PuurNL

0 Beoordelingen
Rabarber, 500gr, PuurNL
2,25
Variatie: Rabarber, 500gr, PuurNL
Rabarber, 500gr, PuurNL
Rabarber, 370ml, Machandel
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Rabarber heeft een authentieke, iets zure smaak en kun je warm of koud eten. De rabarberplant heeft in het voorjaar een enorme groeikracht. Wij maken daarom in deze tijd dankbaar gebruik van de levenslust van de rabarber. Rabarber werkt stimulerend op de stofwisseling, is bloedzuiverend en bevat veel waardevolle mineralen en vitaminen. Deze friszure groente wordt bijna altijd tot compote of een zoet nagerecht verwerkt. Hierdoor lijkt het meer op een fruit dan op groente, maar het is écht een groente.

Culinair

Rabarber serveert je meestal als zoet bijgerecht of nagerecht. Juist omdat rabarber zo smaakvol zuur is, geeft het aan zoete ingrediënten een fantastische boost. Je kunt rabarber combineren in alle soorten jam of chutney. Rauw in stukjes gesneden is rabarber lekker door de cake. Het gaart tijdens het bakken en geeft de cake een heerlijk friszuur accent. In Koerdistan eet men rauwe stukjes rabarber bestrooid met zout als een snack. Van rabarber kun je ook saus, siroop, sap en zelfs likeur maken, of combineren met muffins, pannenkoeken, yoghurt of kwark, met ijs, in stoofschotels met vlees en in sauzen met vette vis.

Bereiding
Alleen de bladstelen worden gegeten. Verwijder het blad van de rabarber, die is giftig. Verwijder ook het witte stukje aan de onderkant. Je hoeft de stelen niet te schillen. Als je de stelen schilt, wordt de gekookte rabarber groen in plaats van rood. Na het wassen snijd je de stelen in stukken van 2 cm. Na het koken roer je de rabarber los en voeg je naar smaak suiker, stevia of wat druppels citroensap toe.
Let erop dat je rabarber niet in een aluminium pan kookt. De in rabarber aanwezige oxaalzuur reageert met het aluminium en hierdoor krijg je een zwavelachtige smaak.

Gezondheid
Het aanwezige oxaalzuur in rabarber onttrekt kalk uit het lichaam maar je zou er kilo’s van moeten eten om een mogelijk nadeel te ondervinden. Oxaalzuur staat overigens evengoed bekend als geneesmiddel en is zelfs gepatenteerd er wordt inmiddels van gezegd dat het een ontstekingsremmende werking heeft, wat belangrijk zou kunnen zijn ter preventie van kanker en belangrijk is in de behandeling van candida.
Het is wel verstandig om naast rabarber altijd een melkproduct in het menu op te nemen.
In het oude China gebruikte men stofjes uit de wortel van de rabarber als laxeermiddel. Dit gebeurt nog steeds ook in de moderne geneeswijze. Rabarber heeft ook een reinigende werking voor hart- en bloedvaten. De stelen bevatten de stof pariëtine, dat in celkweken en bij proefdieren in hoge concentraties tumorgroei remt, maar waarvan nog geen effect bij mensen is aangetoond.

Geschiedenis
Rabarber staat al bijna 5000 jaar in hoog aanzien als geneesmiddel. De groente is waarschijnlijk in het oude China uit de steppen van Azië gehaald en daar op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Via de Himalaya en Rusland kwam het naar West- Europa en dit vinden we nog terug in de Latijnse benaming, "rheum barbarum". "Rheum" betekent "wortel" en "barbarum" staat voor "uit het buitenland". Het duurde tot 1750 voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Nederland begon men rond 1900 met het telen van rabarber.

Bewaartips
Rabarber bewaar je in de groentelade van de koelkast. Daar is rabarber enkele dagen houdbaar, totdat de stelen slap worden.

Recepten
Je kunt alle ingredienten uit de recepten terugvinden in onze webwinkel.
  1. Aardbei-rabarbertaartjes
  2. Banaan-rabarber mousse met kaneelroom
  3. Biet-rabarber tarte tatin
  4. Clafoutis met rabarber
  5. Crème brûlee met rabarber en gember
  6. Ginger-rabarber shot
  7. Rabarber-brood
  8. Rabarber-cake (basisrecept)
  9. Rabarber-cheesecake
  10. Rabarber-couscous
  11. Rabarber-crumble
  12. Rabarbermoes (basisrecept)
  13. Wortel-rabarber soep

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521116959

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Rabarber, 500gr, PuurNL
Laat een review achter
Versturen