Witte basmatirijst, 1kg, Nieuwe Band

0 Beoordelingen
Witte basmatirijst, 1kg, Nieuwe Band
5,89
Variatie: Witte basmatirijst, 1kg, Nieuwe Band
Witte basmatirijst, 1kg, Nieuwe Band
Witte basmatirijst, 5kg, De Nieuwe Band
Bruine basmatirijst, Demeter, 500gr, Nieuwe Band
Witte basmatirijst, fairtrade, 500gr, Nieuwe Band
Bruine basmatirijst, 5kg, De Nieuwe Band
Bruine basmatirijst, 1kg, Nieuwe Band
Rode rijst, 500gr, Nieuwe Band
Bruine basmatirijst, 500gr, Nieuwe Band
Witte basmatirijst, 500gr, Nieuwe Band
Gemengde rijst, 500gr, De Nieuwe Band

Productomschrijving

(H)eerlijke basmati-rijst, afkomstig van een prachtig project. Geen Fairtrade-logo, maar dubbele premie voor de boeren! Deze witte basmatirijst komt uit Noord-India, waar lokale boeren het gewas aan de voet van het Himalayagebergte verbouwen. Natuurzuiver smeltwater en gunstige temperaturen zorgen er voor het ideale rijstklimaat.

Ingrediënten
Basmatirijst*^. * Van biologische herkomst ^ Volgens fairtrade-normen verhandeld
 
Fairtrade basmatirijst uit Noord-India van De Nieuwe Band
  • Sunstar wereldwijd het eerste bedrijf is dat basmatirijst uit India levert die biologisch én Fairtrade is
  • ze gezorgd hebben voor een Fairtrade-certificering voor ruim 1800 biologisch werkende boeren
  • ze rechtstreeks contact met de boeren hebben
  • ze een top-kwaliteit basmati-rijst leveren.
Basmatirijst wordt al eeuwen geroemd om zijn mooie slanke korrel en zijn heerlijke geur. De basmatirijst van De Nieuwe Band komt, zoals de meeste basmatirijst, uit Noord-India. In dit gebied, aan de voet van de majesteuze Himalaya, stroomt het natuurzuivere smeltwater uit de bergen rechtstreeks het land in. Deze natuurlijke toevoer van water, in combinatie met de gunstige temperaturen, maakt het tot een zeer vruchtbaar gebied en heel geschikt voor de teelt van de geurige basmatirijst. Het bewerken van het land gebeurt hier voornamelijk met de hand en met behulp van karbouwen. Dit zijn tamme buffels, die veel als ploeg- en trekdieren worden gebruikt.Sunstar Overseas, een bedrijf in India dat rijst verwerkt, heeft gezorgd voor een fairtrade-certificering voor ruim 1800 biologisch werkende boeren in de regio Khaddar en Kaithal.Sunstar was hiermee wereldwijd het eerste bedrijf dat basmatirijst uit India levert die biologisch en Fairtrade is.Vanaf januari 2012 hebben we geen Fairtrade-logo meer op onze verpakkingen, waardoor de prijs in de winkel naar beneden kan en de boeren van ons zelfs meer premie krijgen. Hoe dat precies zit, kan je hier lezen.

Sunstar
Sunstar startte begin jaren negentig met de verwerking van (gangbare, niet-biologische) ongepelde rijst. Het bedrijf begon in 2001 met het rechtstreeks inkopen van biologische rijst. Deze rijst was afkomstig van 85 biologische werkende boeren die samen zo´n 500 hectare land bewerkten.Ajay Katyal van Sunstar legt uit wat voor verandering dit teweeg bracht. "Voor ons, medewerkers van Sunstar, was dit een geheel nieuwe ervaring. In plaats van rijst op te kopen van tussenhandelaren, gingen we nu zelf naar de boeren. We inventariseerden de vragen die er leefden bij de boeren, met betrekking tot bijvoorbeeld vruchtwisseling. We boden hen vervolgens landbouwdeskundige hulp, gingen over tot voorfinanciering en boden ze de zekerheid van afname van hun producten. Voorheen waren de rijstboeren voor ons anoniem, maar nu hebben we rechtstreeks contact. Zo is het een gezamenlijk project geworden, wat veel prettiger werken is. Vanaf het begin hebben we hier de Fairtrade Labeling Organisation (FLO) bij betrokken."Ajay vertelt ook dat de boeren vroeger tegen hoge rentes geld moesten lenen om bijvoorbeeld zaaigoed te kunnen betalen. "Sunstar is daarom rentevrije leningen gaan verstrekken aan de boeren om zo de negatieve schuldenspiraal van de boeren te doorbreken." De gecertificeerde boeren hebben nu een prijs- en afzetgarantie.De boeren zijn zichtbaar blij met deze directe afname. Die is in allerlei opzichten een hele verbetering. Vroeger moesten ze bijvoorbeeld vaak lange afstanden afleggen om hun rijst te kunnen verkopen en liepen ze op de terugweg het gevaar om van hun net verdiende geld beroofd te worden.

Zelfstandige federaties van kleine boeren
Het project is inmiddels enorm gegroeid: er zijn nu al zo´n 1900 biologisch werkende boeren bij betrokken. Deze boeren hebben zich verenigd in twee federaties: "federation of small farmers of Khaddar area" en de "Sunstar federation of farmers of Kaitha area".
De boeren die zich hebben aangesloten bij deze federaties bepalen gezamenlijk en op democratische wijze wat er met het extra geld van de fairtrade-premies gebeurt. Ook de vrouwen spelen een grote rol en beslissen mee. Op deze manier werden er al nieuwe wegen aangelegd, rivieroevers verstevigd, en is er een brug gebouwd zodat de boeren hun velden makkelijker kunnen bereiken.Een boerin uit het dorp Rohalki zegt hierover: "Voorheen moesten we tot aan onze middel door het water waden om onze velden te bereiken. Nu kunnen we oversteken zonder nat te worden en zijn onze velden ook bereikbaar voor onze karren en wagens."Niet alleen de boeren, maar de hele gemeenschap profiteert van de sociaal-economische verbeteringen. Boerenzoon Dharminder beaamt dit: "De kinderen moesten voorheen door het water waden om de school te kunnen bereiken, ze werden daarom snel en vaak ziek".De inkomens van de boeren zijn aanzienlijk gestegen, o.a. door de vaste hogere prijs die ze voor hun rijst ontvangen, de extra fairtradepremie en de grotere oogst. Eén van de rijstboeren, Palla Singh, vertelt hoe zijn inkomen er op vooruit is gegaan: "Voorheen was ons inkomen $500-750 op jaarbasis, nu is dat $1500-1750 per jaar. Onze oogstopbrengsten zijn groter, mede dankzij de betere kwaliteit van het zaad voor de rijst. Met het extra geld kunnen onze kinderen nu naar school en konden we een stuk aan ons huis laten bouwen."

Geurige kwaliteitsrijst
De basmatirijst van De Nieuwe Band is Taraori-basmati (klasse A). Basmati heeft mooie en lange, slanke korrels, de langste van alle rijstsoorten. Ze koken van nature mooi droog en verspreiden een heerlijke geur. De witte variant, die geslepen is, geeft een nog intensere geur af dan de bruine. Door de lokale bevolking wordt de rijst ook wel eerbiedig "koninginnenrijst" genoemd. Basmatirijst staat bekend om zijn aromatische geur. Het woord "basmati" betekent in het Sanskriet dan ook "de geurende" of "welriekende".

Voedingswaarde
Gemiddeld per 100 gram: Energie 1472 kiloJoules 347 kcal Vet 1,1 gram - waarvan verzadigde vetzuren 0,3 gram Koolhydraten 74 gram - waarvan suikers

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8713326070962

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Witte basmatirijst, 1kg, Nieuwe Band
Laat een review achter
Versturen