Verse kapucijners blog

Verse kapucijners blog

Kapucijners, een echte zomergroente. Vers zijn ze namelijk veel gezonder en veel lekkerder. Kapucijners worden traditioneel met gebakken spek(jes) gegeten, maar er zijn ook veel lekkere vega-recepten.

kapucijners aan de struikVerse jonge kapucijners en gedroogde kapucijners verschillen duidelijk in smaak. Gedroogde zijn iets meliger dan de verse. De van nature aanwezige suikers zijn dan namelijk omgezet in koolhydraten. Verse kapucijners worden onrijp geoogst, waardoor ze een zoetige smaak hebben. Kapucijners bevatten relatief veel vezels en weinig calorieën. Hierdoor is het een goede vleesvervanger. 

Culinair

Kapucijner kun je, net als bruine bonen, toevoegen aan een frisse salade of ovenschotel. Je kunt ze ook verwerken in een lekker stoofpotje. Of in een maaltijdsalade of maaltijdsoep. Een vegetarische schotel van met ui, knoflook, wortel, broccoli en paprika is ook een aanrader. Als bijgerecht zijn ze lekker met spekjes en rozijnen of gesmoorde ui.

Voor 200gram gekookte kapucijners heb je zo’n 500 tot 700gram peulen nodig. Knijp in punten van de peulen tot de peulen open springen en haal de kapucijners er uit. Heel kort koken, zo'n 8 minuten. Stomen is zelfs nog beter. Dan proef je een heerlijk peulvruchtje met een klein bittertje en een stevige bite. Voedingstoffen blijven dan ook beter bewaard.

Gezondheid

Kapucijners bevatten veel voedingsstoffen: eiwitten, vitaminen, mineralen. En hebben ze een hoog vezelgehalte. Door de eiwitten en vitamine C, B1 en B2 die er in zitten worden ze vaak als vleesvervanger gegeten.

Geschiedenis

De kapucijner is een oud gewas en wordt al ten minste 7000 jaar geteeld. De oudste vondsten dateren uit archeologische opgravingen in Turkije. De naam kapucijner verwijst naar de franciscaner kloosterorde van de kapucijnen, vanwege de grauwe kleur.[1]

Bewaren

In een open plastic zak zijn verse kapucijners 4 dagen in de koelkast houdbaar. Je kunt kapucijners ook in de diepvries bewaren. Je moet ze dan wel eerst ca. 4 minuten blancheren.

Recepten

Je kunt alle ingredienten uit de recepten terugvinden in onze webwinkel.

  1. Captain’s dinner met kapucijners en spek
  2. Vega Captain’s dinner met haloumi en mosterdsaus
  3. Kapucijner-hummus
  4. Kapucijners in Oosterse saus met kokos en kip
  5. Kapucijners met basilicum (snel en simpel)
  6. Ratatouille met kapucijners (low carb)
  7. Rucola, kapucijners en oude kaas
  8. Salade met kapucijners, munt en pecorino
  9. Sjalotten met kapucijners
  10. Snijbietstelen met kapucijners
  11. Verse kapucijners (snel en simpel)
  12. Verse kapucijners met mosterd-roomsaus (snel en simpel)

Voorbeeldrecept: Verse kapucijners met mosterdroomsaus

Makkelijk bijgerecht, voor 2 personen

Dop en was 750gram kapucijners. Kook de kapucijners in ca. 8 minuten gaar in ruim kokend water met zout. Pel en snipper intussen 2 sjalotjes. Fruit ze vervolgens in een pannetje met 2 eetlepels olijfolie. Tot ze glazig zijn. Roer 1dl crème fraiche erdoor. Roer 1eetlepel mosterd erdoor. Giet de kapucijners af en roer ze door de mosterdroomsaus; voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.

Eet smakelijk!

      17-06-2025 22:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.