Kombucha

Weergave:


Bezig met laden...
Ginger beer, 750 ml, Karma
Ginger beer, 750 ml, Karma
(0)
€ 5,19
Kefir vijg-citroen, 500ml, Karma
Kefir vijg-citroen, 500ml, Karma
(0)
€ 3,49
Kefir, vlierbloesem, 500ml, Karma
Kefir, vlierbloesem, 500ml, Karma
(0)
€ 3,49
Koebietcha, 500ml, Rauw Power
Koebietcha, 500ml, Rauw Power
(0)
€ 2,39
Kombucha, bloedsinaasappel-bergamot, 275ml, Butcha
Korting -17%
Kombucha, bloedsinaasappel-bergamot, 275ml, Butcha
(0)
€ 2,99 € 2,49
Kombucha, cherry-mint, 330ml, Voelkel
Kombucha, cherry-mint, 330ml, Voelkel
(0)
€ 2,49
Prijs per stuk
Kombucha, framboos-magnolia, 275ml, Butcha
Kombucha, framboos-magnolia, 275ml, Butcha
(0)
€ 2,99
Kombucha, gember-limoen, 275ml, Butcha
Kombucha, gember-limoen, 275ml, Butcha
(0)
€ 2,99
Kombucha, gember, 1ltr, Karma
Kombucha, gember, 1ltr, Karma
(0)
€ 6,19
Kombucha, gember, 500ml, Karma
Kombucha, gember, 500ml, Karma
(0)
€ 3,89
Kombucha, ginger, 330ml, YAYA Kombucha
Korting -17%
Kombucha, ginger, 330ml, YAYA Kombucha
(0)
€ 2,89 € 2,40
Kombucha, green tea basic, 250ml, Thylbert
Kombucha, green tea basic, 250ml, Thylbert
(0)
€ 1,99
Prijs per stuk

Over Kombucha

Kombucha is al een tijdje razend populair in Nederland. Een ware hype. Er zijn 2 redenen waarom zoveel mensen graag kombucha drinken. De unieke smaak en de gezondheid. De gezondheidsvoordelen zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar mensen voelen zich er wel overduidelijk gezond bij. Kombucha wordt ook gezien als gezond alternatief op frisdrank.

Maar wat is het nu eigenlijk? Is het echt zo lekker en gezond? En waar komt het vandaan? En hoe maak je het zelf. Hieronder lees je het antwoord op al deze vragen…

Wat is Kombucha
Kombucha is een drankje waarin unieke gisten en bacteriën zitten (de kombucha-zwam) die alleen in kombucha voorkomen. Tijdens het fermentatieproces zet de zwam alle ingrediënten om in zuren, enzymen en andere smaakmakende stoffen. Dit fermentatieproces duurt ongeveer een week. Het eindproduct is een verfrissend, houdbaar drankje dat meestal iets zuur is, maar soms ook wat zoeter kan zijn. Afhankelijk van de ingrediënten die zijn gebruikt. Ook ontstaat er een beetje koolzuur(prik). Oorspronkelijk is kombucha een gefermenteerde drank op basis van zwarte of groene thee. Tegenwoordig wordt kombucha niet alleen gemaakt van thee, maar ook op basis van kruiden of fruitsoorten.

Smaak
Kombucha heeft een unieke smaak, omdat het gefermenteerd is. Fermentatie wordt al erg lang toegepast om eten en drinken te conserveren of om het een bepaalde smaak te geven. Andere voorbeelden zijn zuurkool, bier, wijn, brood, yoghurt en kefir. Het is de friszure smaak van kombucha die mensen erg kunnen waarderen. Het is echter wel een smaak waar je even aan moet wennen.

Gezondheid
Kombucha wordt gedronken omdat het een positieve werking op de balans tussen goede en slechte bacteriën in onze darmen zou hebben. Prebiotisch noem je dat. Veel mensen denken te ervaren dat kombucha goed is voor hun lichaam. Als je de kombucha-goeroes en hippe foodbloggers geloofd, is kombucha een echte wonderdrank. Het zou goed zijn voor je darmen en spijsvertering, je immuunsysteem en je huid. Het drinken van kombucha zou je lichaam ontgiften en helpen tegen stress. Het zou zelfs reuma, astma en kanker genezen! Het lijkt wel overal tegen te helpen dus.
Het is alleen niet wetenschappelijk bewezen dat het gezondheidsvoordelen oplevert. We kunnen daarom enkel aangeven wat mensen voelen bij het drinken en wat er gezegd wordt over mogelijke gezondheidsvoordelen.
  • Door het drinken van kombucha ervaren sommige mensen ineens minder behoefte aan zoetigheid
  • Na het drinken hebben sommige mensen geen last meer van een opgeblazen gevoel, ondanks dat er een geringe hoeveelheid koolzuur in zit.
  • Sommige mensen ervaren dat ze meer energie hebben na het drinken ervan.
  • Vanwege de wat hogere zuurtegraad is het ‘t beste om dagelijks maximaal één glas van 150 ml kombucha te drinken.
Waar komt kombucha vandaan
Waar kombucha precies vandaan komt weten we niet. De oorsprong lijkt echter wel te liggen in het verre oosten. Het drankje is duizenden jaren oud en meerdere bronnen claimen kombucha ontdekt te hebben. In China, Japan, Korea en Rusland zeggen ze dat ze de eerste kombucha hebben gemaakt.

Volgens gedocumenteerde geschiedenis dronken ze in China al kombucha in 221 voor Christus. Daar werd het traditioneel gedronken ter bevordering van kracht en genezing. Het stond toen al bekend als onsterfelijkheidsthee. Genghis Khan en zijn krijgers brachten het naar Oost-Europa.

In sommige culturen is het nog steeds gebruikelijk dat de kombucha-zwam van moeder op dochter worden doorgegeven als huwelijksgeschenk. Met het familierecept en de bijbehorende ingrediënten, kan zij dan de rest van haar leven haar gezin voorzien van deze unieke drank.

In de 60’s was kombucha al populair als ‘hippie tea’. De hippies werden ouder en kinderen groeiden op met eigengemaakte kombucha. Pas in de 90’s werd kombucha in het westen voor het eerst commercieel verkocht door het bedrijf GT’s Kombucha.

Kopen of zelf maken?
Kombucha vindt je in de meest bijzondere kleuren en smaken. Kombucha uit onze winkel komt uit een officiële brouwerij en verzekert je van een steriel en gedegen proces. Maar het leuke van kombucha is dat je het vrij eenvoudig zelf kunt maken. Dit kost wat tijd en moeite, maar heeft een paar voordelen: het is goedkoper; je weet precies wat je erin doet; je kunt het afstemmen op je eigen smaak en fermenteren is een fascinerend proces. Maar, omdat het een zeer nauwkeurig proces is, is de kans op fouten groter. Als je het product koopt dan weet je in ieder geval zeker dat aan de belangrijkste basisvoorwaarden zijn voldaan.

Kombucha kopen
De keus voor welke kombucha hangt ervan af met welke reden jij kombucha wilt drinken. Als je het wilt kopen vanwege een mogelijk positief effect op je gezondheid. Koop dan de ongepasteuriseerde en suikervrije. Wil je kombucha drinken omdat je de smaak wilt proberen? Probeer dan met en zonder suiker en met of zonder thee. In onze webwinkel wind je de meest uiteenlopende soorten.

Kombucha maken
Door kombucha zelf te maken kun je enorm variëren met smaak en grondstoffen. Kombucha maken is niet moeilijk. Je moet alleen wel 100% zeker zijn dat je steriel werkt. Het enige dat je dan in principe nodig hebt is een grote glazen pot en een kombucha-zwam. De bacteriën en gisten voeden zich met de suiker die je toevoegt. Zolang jij kombucha blijft maken, blijft de kombucha-zwam ook ‘leven’. Het vereist echter wel wat oefenwerk en geduld om de juiste kombucha te maken. Als je te kort fermenteert blijven er nog veel suikers achter. Als je te lang fermenteert bevat de kombucha meer alcohol en wordt het te zuur om te drinken. Daarom meet je tijdens het proces de ph-waarde om tot een juiste zuurtegraaad te komen. Kombucha maken duurt een á twee weken.
 
Om te starten hebben wij de starterzwam van Yaya kombucha in onze webwinkel. Maar als je iemand kent die zelf kombucha maakt, kun je daar vast ook wel een stukje van krijgen. Met één zwam kun je oneindig veel kombucha maken.