Jonge boerenkaas, mosterd-peperkaas, 500gr, Vijfsprong

Jonge boerenkaas, mosterd-peperkaas, 500gr, Vijfsprong
Jonge boerenkaas, mosterd-peperkaas, 500gr, Vijfsprong
0 Review | Review toevoegen
Biodynamisch | uit Vorden
€ 9,39
Variatie: Jonge boerenkaas, mosterd-peperkaas, 500gr, Vijfsprong
Aantal: 
Bestellen
 
Op verlanglijst

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Lekker en volwaardig
De koeien lopen van mei tot november in de wei. Het voedsel is daardoor heel gevarieerd en de kwaliteit van de melk hoogwaardig. De boerenmelk heeft afhankelijk van het voer en het seizoen een vetpercentage van ongeveer 4,5% en wordt niet afgeroomd. Door de melk in zijn natuurlijke samenstelling te houden wordt de smaak beter behouden.

In het natuurschoon van de achterhoek ligt Urtica De Vijfsprong, een biologisch-dynamisch bedrijf en therapeutische leef-werkgemeenschap. Hier bereiden ze ook deze kaas. Dit is een boerenproduct. Dat betekent: op eigen boerderij geproduceerd en van melk van eigen koeien die hun hoorn nog hebben. Gevarieerd voer van de eigen boerderij draagt bij aan de oorspronkelijke smaak van dit product.

Ingrediënten
Gethermiseerde biologisch-dynamische melk, vegetarisch stremsel(microbieel, gen-tech vrij), zuursel, zeezout, kruidenmengsel(1%), waarvan biologisch mosterdzaad 49.8%, biologische zwarte peper, koriander, biologische piment, biologische cayennepeper, biologische peterselie, biologische mierikswortel.

Kaasbereiding op de Vijfsprong
Op de Vijfsprong wordt de melk zo snel mogelijk na het melken verwerkt. Kaas maken is een gevoelig proces waarbij het van grootste belang is om tijden en temperaturen zo constant mogelijk te houden. Tenminste, als je niet iedere keer een totaal andere kaas wilt.
De kaas van de Vijfsprong is rauwmelkse kaas. De melk wordt niet gepasteuriseerd, maar om praktische redenen wel getermiseerd. Dit houdt in een korte verhitting tot 65 graden. Liever zouden wij kaas van volledig rauwe melk maken, maar dat is niet haalbaar. Er zullen dan altijd bacterien in de kaas komen die een ongewenst effect hebben. Ongewenst in de zin dat je de kaas nog wel op een pizza kan meebakken, maar verder kun je er niets mee.
Na de korte termisatie gaat de melk bij ongeveer 31 graden in de kaastobbe. Er worden direct bacterien toegevoegd, en de verzuring begint. Na ongeveer een half uur gaat er stremsel bij. De stremsel zorgt ervoor dat eiwitten aan elkaar gaan plakken, en een soort netjes vormen waarin de vetbolletjes gevangen worden, de wrongel. Het laat na het snijden dan makkelijk het vocht los, de kaaswei. De wei bevat nog wel voedingsstoffen, en wordt bij ons vooral als diervoer gebruikt.De wrongel wordt nog nagespoeld met water, om zoveel mogelijk stoffen te verwijderen die later voor bederf kunnen zorgen. Nadat zoveel mogelijk vocht is afgevoerd, wordt eventueel nog kruiden toegevoegd, en worden de kazen uitgestoken met de kaasvaten. Vervolgens gaan de kazen onder de pers. Na een aantal uur gaan de kazen uit de netjes, en in pekel. Na 48 uur in de pekel worden de kazen gecoat (krijgen een beschermlaagje) en gaan dan op de plank. Hier worden ze vervolgens verzorgd door te keren en te poetsen, totdat ze worden verkocht.Vegetarisch?
Is zuivel vegetarisch? Een koe moet om melk te geven elk jaar een kalf krijgen. Het spreekt voor zich dat de veestapel niet elk jaar kan verdubbelen. Er moeten dus ook dieren worden opgegeten. In die zin is het slachten van dieren een direct gevolg van het consumeren van zuivel. Voor de kaas van de vijfsprong wordt wel uitsluitend microbieel stremsel (vegetarisch stremsel) gebruikt. Uiteraard is dit stremsel gen-tech vrij. Het grootste bezwaar tegen normaal stremsel vinden wij dat dit uitsluitend uit de bio-industrie komt.Landbouwbedrijf De Vijfsprong is een biologisch-dynamisch agrarisch bedrijf in Vorden dat samenwerkt met zorgstichting Urtica. Het landbouwbedrijf kent vier onderdelen: veehouderij, zuivelverwerking, akkerbouw en tuinbouw. De afzet is regionaal (via de winkel op het erf, de webwinkel, de zuivelpakketten en de verspreiding in de winkels in de Achterhoek).

Biologisch-dynamisch landbouwbedrijf
Boerderij De Vijfsprong werkt volgens de Biologisch-dynamische landbouwmethode. Uitgangspunt hierin is de samenhang tussen plant, dier, bodem en kosmos in een zo goed mogelijk gesloten bedrijfsopzet. Essentieel hierbij is de kringloop op het bedrijf. De gewassen worden verbouwd in een ruime vruchtwisseling. De koeien eten van eigen landbouwgronden en de mest wordt weer terug op het land gebracht. Deze mest is veelal eerst op composthopen opgezet en met de biologisch dynamische kruiden preparaten verrijkt.

Melkveehouderij
Het hart van het landbouwbedrijf zijn de koeien. Koeien leveren de melk voor de verwerking in als zuivel. Koeien leveren de mest die later gecomposteerd als stalmest dient als basis voor een gevarieerd, gezond bodemleven en bodemvruchtbaarheid. En ook na hun leven is er nog heerlijk rundvlees. Bovendien ook leveren de koeien een mooie dagstructuur en werkplezier.

De Vijfsprong levert ons melk, acidophilusmelk, yoghurt, kwark, room, kaas, pompoenen, winterpostelein, rode kool, agria- en raja- aardappelen.

Sorteren op:

Geen reviews gevonden.

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.