Sperziebonen, 250gr, Udea

0 Beoordelingen
Sperziebonen, 250gr, Udea
3,65
Variatie: Sperziebonen, 250gr, Udea
Sperziebonen, 250gr, Udea
Sperziebonen, 720ml, Machandel
Sperziebonen, 340gr, Machandel
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Als de oogst van de peulen, tuinbonen, doperwten en kapucijners voorbij is zijn de sperziebonen aan de beurt. "Boontje komt om zijn loontje" betekent ook zoiets als "eigen schuld dikke bult". Boontjes spreken kennelijk tot de verbeelding en diverse sprookjes en gezegden hebben deze peulvruchten tot onderwerp. De sperzieboon is ook bekend onder de namen slabonen of prinsessenbonen.

Culinair
Sperziebonen kruid je bij voorkeur met bonenkruid, peterselie, dille of basilicum. Om de kooktijd te beperken en de voedings- en smaakstoffen zo veel mogelijk te behouden kun je boontjes enkele minuten laten 'schrikken' in een pot kokend water en vervolgens laten uitlekken.

Sperziebonen kun je koken, stoven, smoren of roerbakken. Enkele ideeën: gekookt en serveren met geraspte nootmuskaat, gekookt (en afgekoeld) in een salade met stukjes tonijn, tomaat en gekookte aardappel, op z’n Indonesisch met boemboe sambal goreng, in een roerbakgerecht met ui, rode peper, ketjap en amandelen, in een stoofschotel met aardappelblokjes, knoflook en kerriepoeder of als een borrelhapje met hummus of pindasaus en een sesamdip. 

Gezondheid
Sperziebonen bevatten veel vezels, die er voor zorgen dat de spijsvertering soepel en gelijkmatig verloopt. In sperziebonen zit "lectine", een stof, die er voor zorgt dat sperziebonen, wanneer je ze rauw eet, giftig zijn. Koken we ze enige minuten, dan heffen we daarmee de giftigheid meteen op. Naast aardig wat vitaminen en mineralen bevat de sperzieboon ook tryptofaan, een stof die ons lichaam zelf niet kan aanmaken en die een uitgangsstof is voor neurotransmitters, die voor een deel onze stemmingen bepalen, als bijvoorbeeld serotonine. Verder hebben de volop aanwezige antioxydanten een gunstige invloed op hart en bloedvaten. Je kunt meer lezen over de gezondheidsvoordelen en nadelen op Mens en Gezondheid.nu.

Historie
De oernaam van de sperzieboon is aspergieboontje, omdat deze net als de asperge met gesmolten boter en nootmuskaat opgediend werd. De bonen komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Vroeger was men op sommige plaatsen bang van de sperzieboon, men associeerde de boon met hekserij. In Schotland bijvoorbeeld beweerde men dat heksen niet op bezemstelen rondvlogen, maar op "bonenranken". Ook rankte de boon linksom; dit riep ook afkeuring op van kerkelijke autoriteiten en men noemde de boon "des duivels". Mede hierdoor kwam de betiteling  "rare (snij)boon" in zwang en is tot op heden nog steeds in gebruik.


Bewaren
Een echte sperzieboon moet breken, niet buigen. Bewaar de sperzieboon niet in een te koude koelkast, omdat ze bij lage temperaturen gauw slijmerig worden. Koel bewaren in een papieren zak is het beste. Ze zijn dan ongeveer drie dagen houdbaar.


Recepten
  1. Arabische sperzieboontjes
  2. Gado gado
  3. Groene curry met sperziebonen en linzen
  4. Lekker-en-snel: sperzieboontjes met ui, paprika en satésaus
  5. Luikse salade met sperzieboontjes, spek en ei
  6. Marokkaanse stoofpot met sperziebonen en pompoen
  7. Peixinhos da horta (Portugese ‘visjes’ uit de tuin.)
  8. Risotto met spinazie, sperziebonen en doperwten
  9. Sperziebonen in sinaasappel gemberdressing
  10. Sperziebonen met tomaat en feta
  11. Sperziebonen met yoghurtsaus
  12. Sperziebonensalade
  13. Sperziebonenschotel
Recept: Pasta met geroerbakte sperziebonen in basilicumolie
Hoofdgerecht voor 4 personen


Ingredienten: 500gr sperziebonen, 500gr pasta, 1bosje bosui, 2 bosjes basilicum, 2 eetlepels pijnboompitjes, 200gr geraspte oude kaas, 1 teen knoflook, 1,5eetlepel citroensap, 150ml olijfolie, peper, zout.
Bereidingswijze basilicumolie: Hak 2 bosjes basilicum (afhankelijk van de grootte) grof met een mes. Pureer de basilicum met 1 teen knoflook, 1,5 eetlepel citroensap en 150ml olijfolie tot een gladde groene saus. Breng de puree pittig op smaak met peper en zout en zet koel en goed afgedekt weg.
Bereidingswijze sperziebonen: Verwijder de topjes van 500gram sperziebonen met een klein mesje of met de hand en trek daarbij aan de buikkant het draadje eraf. Halveer ze dan en was ze met ruim water. Breng ruim water met zout aan de kook. Kook de boontjes 2 minuten, schep ze uit de pan en spoel ze koud in een vergiet onder de kraan. Kook de 350 penne (of fusilli) beetgaar in het bonenkookwater. Verhit intussen een scheutje olijfolie in een wok. Bak het wit van 4 bosuitjes een minuut en voeg daarna de sperziebonen toe; roerbak circa 7 minuten op hoog vuur tot de bonen net gaar en nog knapperig zijn. Bak de laatste minuut het groen van de bosuitjes mee. Giet de pasta af en meng er direct de basilicumolie en sperziebonen met bosuitjes door. Schep in warme borden en bestrooi met 2 eetlepels pijnboompitjes( of zonnebloempitjes) en 200gram geraspte oude geitenkaas.

 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8718182791556

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Sperziebonen, 250gr, Udea
Laat een review achter
Versturen