Radijs, rode-, bosje, PuurNL

0 Beoordelingen
Radijs, rode-, bosje, PuurNL
1,99 incl. btw
1,65
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Radijs maakt de smaakpapillen schoon en klaar voor drank en eten, wordt gezegd. Rauw smaken radijsjes lekker pittig. Daarom zijn ze ideaal om een salade wat pittiger te maken. Radijs behoort tot dezelfde groentefamilie als de kolen. Hierin zijn meerdere radijs-achtigen, waaronder ook rammenas, rettich en daikon.

Smaak
Het scherpe, peperachtige van de smaak kan verzacht worden door de rode buitenkant af te pellen. Ook door het gebruik van een beetje zout wordt de scherpe smaak ook wat verzacht. Als je radijsjes fijnhakt wordt de smaak van de radijs intenser.

Culinair
Radijs wordt voornamelijk rauw gegeten, in dunne plakjes op brood of in salades. De scherpe smaak laat zich goed combineren met een zure dressing. Maar je kunt radijs ook goed stoven. Je kunt er soep van maken of toevoegen aan de aardappelpuree. Het blad kan als stoofgroente worden gegeten. Geraspt komt radijs voor in Japanse gerechten en schotels. Bijvoorbeeld als rode sliertjes die de rauwe stukjes vis versieren. Je kunt er ook een smoothie mee maken. Mix daarvoor een paar radijsjes, een beetje gember en een hele komkommer. Verse tijm, peterselie en basilicum erbij en je hebt een heerlijke én supergezonde drank. Met plakjes radijs, gemengd met verse tuinkruiden en kwark maak je snel een lekker en gezond broodbeleg.

Gezondheid
Radijs bestaat voor 94% uit water, maar bevat toch grote hoeveelheden vezels en vitaminen. Vooral vitamine C en K. Het blad bevat meer vitamine C, proteïnes en calcium dan de knol. Vitamine C draagt bij aan de normale werking van je immuunsysteem, en vitamine K is belangrijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling. De vezels in radijs helpen andere voedingsstoffen beter te verteren. De nutriënten worden namelijk gelijkmatiger door het bloed opgenomen.

Geschiedenis en folklore
De exacte herkomst is onbekend omdat er weinig over geschreven is, maar de vermoedelijke oorsprong is Oost-Turkije, omdat daar de meeste wilde soorten voorkomen. In een Griekse tempel in Delphi stonden modellen van rapen, bieten en radijzen, in resp. lood, zilver en goud. In Arabische landen werd radijs vooral geteeld om het bladgroen. Van radijs wordt ook radijsolie gemaakt. Dat deden de Egyptenaren ook al. In de in 1937 verschenen Nederlandse film Bleeke Bet werd de radijswals gezongen. In het Mexicaanse Oaxaca wordt de Nacht van de Radijs gevierd. Groentekooplieden maken dan hun groenten aantrekkelijker door er beelden van of mee te maken. Het lijkt een beetje op de Nederlandse bloemencorso’s. In Hall, in Tirol wordt elk jaar in april het Radieschenfest gehouden.

Bewaren
In de zomer zijn de kleinere radijsjes het lekkerst. In de winters de grotere. Als je radijs in de koelkast bewaart, haal dan eerst het groen en wortels eraf. Goed verpakt zijn de knolletjes dag of vijf in de koelkast houdbaar. Het loof een paar dagen.

Recepten
Alle ingrediënten zijn terug te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl.
  1. Venkel-radijs salade
  2. Tzatziki van radijs
  3. Geroosterde radijsjes
  4. Roze soep van radijsjes
  5. Carpaccio van rode bietjes met rucola en radijs
  6. Tuinbonensalade met radijs-feta-tahin-dressing
  7. Rode linzencouscous met radijs, appel en feta
  8. Gebakken radijs met knoflook en hazelnoten
  9. Waterkerssoep met oesterzwammen en radijs
  10. Gebakken radijsjes met appel en Parmezaanse kaas
  11. Groene lentesoep met radijsjes
  12. Zoete radijschips
  13. Ingemaakte radijsjes

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108100372

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Radijs, rode-, bosje, PuurNL
Laat een review achter
Versturen