Bleekselderij, per stuk, Udea

0 Beoordelingen
Bleekselderij, per stuk, Udea
2,79
Variatie: Bleekselderij, per stuk, Udea
Bleekselderij, per stuk, Udea
selderijblad, 15g, Het Blauwe Huis
Knolselderij, per kg, Klein Broekhuizen
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Groenselderij zijn de jonge stengels van de selderijplant. Groenselderij is een geweldige smaakmaker. Een heerlijke, stevige groente. Vochtig, knapperig en een beetje bitter. Ze is erg rijk aan mineralen en vitaminen en kan zowel rauw als warm gegeten worden. De smaak en structuur is steviger dan die van bleekselderij. Groenselderij is geschikt voor soepen, salades en stoofschotels.

Herkomst
Wilde selderij komt van oorsprong uit India. Selderij groeide in moerassen en in het slib langs de oevers van de rivieren.  In de tijden van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen is bleekselderij ontstaan uit het doorkweken van selderie. In oude tijden werden er rouwkransen van gemaakt en overwinningskransen bij bepaalde spelen. Ook werd selderij verwerkt als heksendrank, liefdesdrank, toverdrank kortom, heksen weten er raad mee.
Pas sinds de middeleeuwen wordt het niet alleen als medicijn gebruikt, maar ook tot de culinaire groenten werd gerekend. Vervolgens heeft het tot de 18e eeuw geduurd voordat men het aandurfde de bleekselderij rauw te eten. In ons land werden vroeger nog 105 rassen geteeld. Tegenwoordig kennen we alleen groenselderij, bleekselderij, snijselderij en knolselderij. In het wild staat selderij op de rode lijst van zeldzame planten.

Gezondheid
Groenselderij versterkt in het algemeen de gezondheid. Het bevat onder andere veel bètacaroteen, dat in je lichaam omgezet wordt in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor de werking van je ogen. Ook helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand. Vitamine C, vitamine K en kalium zijn rijk vertegenwoordigd. Kalium is een mineraal dat in je lichaam betrokken is bij de regulatie van je bloeddruk en de goede werking van je spieren en zenuwen. Een klein stukje rauwe selderij voor het ontbijt verbetert de aanmaak van verteringssappen en dus de spijsvertering. Voel je je wat opgeblazen, eet dan wat steeltjes selderij en je zult je beter gaan voelen. Selderij werkt reinigend, drijft overtollig vocht af en helpt tegen jicht en verwante reumatische aandoeningen.

Gebruiken
Voor het koken moet je groenselderij eerst grondig spoelen. Dan snijd je het onderste witte gedeelte met fijne worteltjes af. De blaadjes bovenaan kun je net als de stengels verwerken in soepen of andere gerechten. Groenselderij laat zich traditioneel smaken in een verkwikkende soep, maar je kunt er ook vele andere gerechten mee verbeteren. Schijfjes groenselderij kunnen in combinatie met andere groenten zoals wortel, prei, ui, tomaat, courgette gestoofd worden. Ook is ze lekker in de soep. Rauwe schijfjes groenselderij zorgen in een gemengde salade voor een pittig smaak- en kleuraccent. Met een dipsausje erbij zijn de rauwe stengels een kruidige en sappige traktatie. Verder laat het zich goed combineren met kaassoorten en tomaat.

Bewaren
Het is raadzaam om de groenselderij niet te lang te bewaren. In een plastic zakje of opgerold in wat vochtige keukenrol in de groentela van de koelkast kun je deze groente het beste bewaren.
Je had groenselderij gekocht en netjes in de koelkast gelegd, maar je bent onverwacht op restaurant gegaan... Na enkele dagen ontdek je de licht verlepte stengels in de koelkast. Ai! Als je de stronk wegsnijdt en de losse stengels in een groot glas water stopt staat de groenselderij een uurtje later weer fier overeind.

Recepten
Je kunt alle ingrediënten uit de recepten terugvinden in onze webwinkel.
 1. Bulgursalade met groenselderij en granaatappel
 2. Aperitief-hapje met groenselderij
 3. Groente-roomsoep met groenselderij
 4. Groenselderij met wortel en bonen
 5. Selderij-aardappelsoep
 6. Groenselderij met mais en roomsaus
 7. Selderijstamppot met walnoten
 8. Gewokte groenselderij met knoflook
 9. Risotto met groenselderij en gorgonzola
 10. Bleekselderij met champignons
 11. Selderijpesto met pecannoten
 12. Maaltijdsoep met broccoli en groenselderij
 13. Mosselen met groenselderij

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8714108100235

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Bleekselderij, per stuk, Udea
Laat een review achter
Versturen