Bosui, per bos, Udea

0 Beoordelingen
Bosui, per bos, Udea Bosui, per bos, Udea
2,99
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Bosui(lente-ui/ stengelui)
Het rauwe zachte blad is een heerlijke smaakmaker in en een garnering bij salade of soep. De zachte, subtiele smaak zal niet direct iets gaan overheersen. Stengelui geeft stoofgerechten een subtiele uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren.

Naamgeving
Een lente-ui is een jonge, nog onvolgroeide ui. De bol is nog nauwelijks ontwikkeld, en wordt dan ook gegeten om de stengel en de bladeren. Bij bosui is de bol iets verder ontwikkeld. Stengelui lijkt op bosui, maar heeft meer de structuur van bieslook. De smaak is wat zachter dan bosui. Zowel lente-ui, bosui als stengelui zijn in recepten inwisselbaar. In België wordt ze ook wel Schalulleke genoemd, bekend van Suske en Wiske.

Culinair
Je kunt in vele recepten eigenlijk zonder bezwaar iets meer gebruiken dan staat voorgeschreven. Belangrijk om te weten is dat stengelui nauwelijks garing nodig heeft. Daarom worden ze vaak rauw gegeten, omdat de knapperige textuur en de verfijnde smaak bij verhitting snel verloren gaat. Als je stengelui wat minder knapperig wilt, dan kun je haar beter heel fijn snijden dan langer stoven of bakken. Heel fijn gesneden kun je stengelui gebruiken voor garnering van salades, soepen, ragouts, vleesgerechten of eiergerechten. Stengelui is lekker in voorjaarsgerechten en bij kalfsvlees, vis of kip. Het is ook heerlijk op een boterham met kaas of in een omelet. Ook in Aziatische gerechten als noedelsoep of curry’s is stengelui heerlijk.

Bereiden
Snijd het kontje en het topje van de bovenste bladeren eraf; een centimeter is vaak al ruim voldoende. Was de uitjes daarna. Hierna kun je de stengelui snijden zoals je wilt. Van stengelui kun je vrijwel elk deel eten. Het meest gebruikelijke is ringetjes. Begin dan onderaan met kleine dunne ringetjes en snijd het groene gedeelte in wat grotere stukjes. Gooi de ringetjes in een vergiet of en spoel ze kort af onder de kraan. Je hebt niet veel nodig: enkele stengeltjes volstaan al voor een maaltijd voor meerdere personen. Je kunt stengelui ook als hoofdgroente serveren! Snijd de ui in stukjes van ca. 5 cm en stoof ze in 3 tot 4 minuten met wat boter gaar. Bestrooi ze daarna met wat (zee)zout.

Gezondheid
Stengelui zit boordevol vitamines en mineralen. Vooral het groene gedeelte bevat verschillende antioxidanten. Ze bevatten weinig calorieën en geen vet en veel vezels. Bosui bevat foliumzuur, calcium, ijzer vitaminen A, C, K en B6. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en het onderhoud van en sterkte van de botten. Vitamine B6 is nodig voor de enzymen in het lichaam die op hun beurt zorgen voor de omzetting van koolhydraten eiwitten en vetten. B6 is ook belangrijk voor het functioneren van de hersenen, daar speelt ie een rol bij het bepalen van de stemming en de slaap.

Geschiedenis
Rond 3000 v.Chr. werd de ui voor het eerst in delen van Azië (Iran-Afghanistan) verbouwd. Na de introductie door de Romeinen in Europa werden uien als groente snel populair. Het loof van de uien werd afgesneden en in salades verwerkt. Dit was de voorloper van de lente-ui. In de dertiende eeuw was er in Londen een levendige handel in geïmporteerde uien. Vanaf dat moment is het een van de meest gegeten groenten, zowel in Europa als daarbuiten.

Bewaren
Op een koele (12-15 C), donkere en droge plaats buiten de koelkast blijft bosui ongeveer een week goed. In de groentelade van de koelkast blijft bosui ook ongeveer een week goed. Zorg dat de koelkast niet te vochtig is. Restjes bosui bewaar je in vershoudfolie of een bewaarbakje in de koelkast.


Doorkweken
Een andere manier om een bosui te bewaren is in een pot water. Op deze manier blijft de bosui nog weken goed. En dit beperkt zich niet tot ongebruikte bosuien. Als je de bosui snijdt tot 5 centimeter van de onderkant, dan kan je de onderkant in een laagje water zetten. Na een aantal weken zal het groen weer terug groeien. Zorg hierbij dat je het water om de paar dagen ververst. Dit trucje kan je een aantal keer herhalen totdat de stengels te dun zijn.

Recepten
Alle ingredienten zijn terug te vinden in deze webwinkel.
  1. Bier-3 uiensoep
  2. Bouillon met shii take en stengelui
  3. Chinese stengelui pannenkoekjes
  4. Gegrilde stengelui met romescosaus
  5. Geroosterde stengelui met honing
  6. Groene lentepannenkoeken met stengelui en spinazie
  7. Groene lentesoep met stengelui
  8. Omelet met bosui en kaas
  9. Raapstelen-stengelui soep
  10. Romige courgettesoep met stengelui en salie
  11. Spaanse stengelui met courgette BBQ
  12. Tofu-omelet met stengelui
  13. Vier-de-lente salade

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Bosui, per bos, Udea
Laat een review achter
Versturen