Puntpaprika, rood, per stuk, Udea

0 Beoordelingen
Puntpaprika, rood, per stuk, Udea
1,39
Variatie: Puntpaprika, rood, per stuk, Udea
Puntpaprika, rood, per stuk, Udea
paprikapoeder - stazak, 200g, Het Blauwe Huis
Rode paprika, per stuk, Udea
Gegrilde paprika, 450gr, Terrasana
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Eet de paprika eens als snack of tussendoortje. Ook lekker en leuk is om de paprika te vullen met rijst of couscous of leg haar onder de grill of op de barbecue voor een extra zoete smaak. Deze puntpaprika´s zijn knapperig en hebben een heerlijk zoete smaak. De puntpaprika dankt zijn zoete smaak aan zijn hogere suikergehalte dan zijn gewone broertje. De groente kan zowel rauw, gekookt als gebakken gegeten worden en combineert makkelijk met tal van gerechten.

Bewaar op een koele plek buiten de koelkast, zo blijven ze lekker tot het laatste puntje!

Collumn Nely Babin over paprika
Wat een heerlijke vrucht, want daartoe mogen we de paprika rekenen, hoewel we het vaak als groente ervaren. Mijn Bosnische buurvrouw zette in het verleden heerlijke Balkangerechten op mijn schutting om me te verwennen met deze lekkernijen. Onder andere gevulde paprika. Ze bracht precies de goede touch van kruiden en smaken aan. Omgekeerd maakte ik hutspot voor haar man, die daar dol op was. Haar naam was Zlata, dat in het Servo-Kroatisch en quot goud en quot betekent nou, dat was ze! Oorspronkelijk komt paprika uit Midden-Amerika. De naam is Hongaars, maar toch kwam paprika pas in de 18e eeuw Hongarije binnen.
De vrolijke kleuren rood, geel, oranje en groen maken het eten van paprikas aantrekkelijk. Ze kunnen zowel rauw als gegrild of gekookt worden gegeten. Paprikas bevattten vele vitaminen, verhoudingsgewijs wat minder mineralen, maar het totaal aan fytonutriënten maken de paprika tot een heel gezonde groente met een preventieve werking op aandoeningen als kanker, diabetes-2 en hart- en vaatziekten, die tevens het immuunsysteem versterkt, de stofwisseling regelt en een goed middel is om af te vallen. Het bevat veel vezels, geen vetten, is een heerlijke snackgroente en, net zoals bij de worteltjes, is het goed voor de ogen. (vooral tegen staar)
Over de afrodiserende werking van paprika kwam ik op internet de volgende, inspirerende anekdote tegen "ze werden gereserveerd op de bruilof als hoofdgerecht: gevulde paprikas in een saus van gepelde walnoten, zure room en kaas, gegarneerd met granaatappelpitjes. Lang bleven de hapjes niet staan: snel verdwenen ze in de monden van de bruiloftsgasten. En toen begon het: gloed in de benen, kriebelingen in de buik en zondige gedachten. Met een of ander smoesje en seksuele lust in de ogen vluchtten de gasten weg. Mannen of vrouwen zonderden zich af om de liefde te bedrijven. Onder de brug van het dorp, in slordig geparkeerde autos langs de kant van de weg, in de rivier, op de trap, in de badkuip, op de toonbank van de apotheek en in de toppen van bomen."
Voedsel en seksualiteit horen bij elkaar en van vele gerechten wordt gemeld dat zij lustopwekkend zouden zijn. Hier kan de lezer zelf het voedsel testen. Pas echter op met paprikas, die niet biologisch zijn ze zijn eigenlijk standaard bespoten en er wordt veel gif gebruikt. Kies voor (h)eerlijke paprikas, die biologisch zijn en onbespoten. Paprika behoort tot de nachtschaden, waartoe b.v. de aardappel en de tomaat, maar ook gojibessen behoren. Te veel eten van deze planten zou lichte vergiftigingsverschijnselen kunnen veroorzaken. De groene paprika is eigenlijk onrijp en heeft een wat bittere smaak, de overige kleuren zijn wat zoeter.
Het gezamelijk eten van gevulde paprika heeft iets gezelligs en een mooie bijkomstigheid is dat je paprikas gemakkelijk met vele zaken kunt vullen en deze vrucht dus prima voor restverwerking kunt gebruiken.

Gevulde paprika (4 personen)
Ingredienten:
4 paprika's, 200 gr gehakt, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 blik tomatenblokjes, 1 klein blikje ma en iumls, 1 klein blikje kidney bonen, 50 gr cheddar kaas, 1 tl chilipeper, 0,5 tl komijn, 0,5 tl (gerookt) paprikapoeder, 200 gr rijst.
Bereiding: verwarm de oven voor op 180 graden was de paprika en rsquos en snij het kapje er af trek het binnenste gedeelte (de zaadlijsten) er uit of verwijder het voorzichtig met een mesje hak de knoflook fijn en pel en snipper de ui. Fruit dit aan in wat olijfolie voeg het gehakt toe en bak dit rul voeg de tomatenblokjes toe laat de ma en iumls uitlekken en voeg deze bij de massa was de kidneybonen en voeg deze ook toe Breng de saus op smaak met de komijn, de chili peper, het paprikapoeder en wat zout. Eet smakelijk!Nely Babin schrijft deze column voor de Gouden Pompoen. Op geheel eigen wijze beschrijft ze wekelijks een product van de lijst en wat je er mee kunt. 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Puntpaprika, rood, per stuk, Udea
Laat een review achter
Versturen