Mierikswortel, 100gr, Haverkamp

0 Beoordelingen
Mierikswortel, 100gr, Haverkamp
3,25
Variatie: Mierikswortel, 100gr, Haverkamp
Mierikswortel, 100gr, Haverkamp
Mierikswortel, 20g, Het Blauwe Huis
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Mierikswortel heeft een scherpe, mosterdachtige, pikante smaak en wordt in de volksmond ook wel 'peperwortel' genoemd. Mierikswortel is een scherp smakende wortel, die zeer dienstbaar is in de koude dagen en ons imuunsysteem helpt om de strubbelingen en de overgang naar de winter te begeleiden. Mierikswortel werd bij de oude Grieken al gebruikt als smaakmaker. Ook in de Joodse keuken wordt het veel gebruikt, bijvoorbeeld bij het Paasdiner. Het Japanse ‘zusje’ van mierikswortel is wasabi, een variant die nog pittiger is. Het is geraspt te koop in potjes. Mierikswortel is rijk aan vitamine C. Voor een intense smaak kan mierikswortel het best rauw worden gegeten.

Culinair
Je kunt het zowel geroosterd als vers gebruiken in bijvoorbeeld vis- of vleessauzen. Of geraspt in een rauwkost of dressing. Je kunt er ook heerlijke spread voor op brood mee maken. Heerlijk met rode biet! Je kunt mierikswortel raspen en dan door mayonaise, zure room of Griekse yoghurt roeren. Verwerken in salades met rode biet of aardappel. Geraspte mierikswortel is lekker bij gerookte vis, zoals zalm en paling. Geraspte mierikswortel is ook lekker bij varkensvlees, biefstuk, lamsbout of lamskoteletten. Een veelzijdige wortel dus, met scherpe kantjes. 


Gezondheid
Kou, wind en regen doen een aanslag op ons immuunsysteem. En ja, dan is daar de mierikswortel, die we groente noemen, maar een kruidachtige werking heeft. Daarom maar meteen vermelden, dat je er dus geen bord vol van kan eten, dat zou irritatie kunnen veroorzaken van je maag-darmkanaal. Mierikswortel bevat naast vitamine C en B, ook belangrijke mineralen, zoals o.a. koper, calcium en mangaan. Mierikswortel heeft een uitstekende werking op de longen; tegen bronchitis, hoest, verkoudheid, griep, het heeft een slijmoplossende werking. het is een natuurlijk antibioticum en heeft een antibacteriële werking. 120 gram geraspte mierikswortel met een kwart liter melk mengen en een nachtje in de koelkast laten staan, kan gebruikt worden tegen oneffenheden en verkleuringen in de huid. Sommige mensen reageren heftig na het eten van mierikswortel, dus een matig gebruik is gewenst en bij maagklachten en bij lage schildklierwerking wordt het afgeraden te gebruiken.

Geschiedenis
Mierikswortel heeft een urinedrijvende werking en werd daar door de Egyptenaren al om geprezen. Mierikswortel wordt ook gegeten tijdens de sedermaaltijd bij de viering van het Joodse Pesachfeest. Als bitter kruid, staat tijdens deze traditionele maaltijd symbool voor de moeilijke tijd die de Joden hadden tijdens de Joodse slavernij in Egypte. Marga Minco schreef een boek met de titel "Het bittere kruid"; hiermee bedoelde ze mierikswortel en het boek gaat ook over haar Joodse bestaan.

Voorbeeldrecept: Komkommerrolletjes met zalm, dille en mierikswortel
Komkommer, zalm en dille is altijd een fijne combinatie. En als je er dan ook nog wat mierikswortel aan toevoegt voor een beetje pit wordt het helemaal lekker. Ik maakte er komkommerrolletjes met zalm van als hapje bij de borrel. Ook een heerlijk hapje voor de brunch of als voorgerecht. Snijd de komkommer in de lengte met een kaasschaaf, maak de gerookte zalm op maat met de komkommerplakken. Verse mierikswortel toevoegen aan zure room voeg wat peper toe en smeer de zalm ermee in maak rolletjes met een prikker.


Meer recepten met mierikswortel
Alle ingredienten van de recepten zijn terug te vinden in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl.

 1. Mierikswortelsaus
 2. Mierikswortelsaus - vegan
 3. Mierikswortel inmaken
 4. Mierikswortelsoep met zalm
 5. Croque met mierikswortelcrème
 6. Gestoofde prei met mierikswortel
 7. Aardappelsalade met waterkers en haring
 8. Bieten-garnalensalde met mieriksworteldressing
 9. Zalm met mierikswortel
 10. Wortel met yoghurt-mieriksworteldip
 11. Salade met rode biet en mierikswortel
 12. Rosbief met mierikswortelroom
 13. Najaarsstamppot

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8711521087501

Beoordelingen

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Mierikswortel, 100gr, Haverkamp
Laat een review achter
Versturen