Appels, Jonagold, per kg, Odin

0 Beoordelingen
Appels, Jonagold, per kg, Odin
4,55

Productomschrijving

Deze saprijke appel heeft een zachte zoetzure smaak en heeft een heerlijk aroma. Ze zijn geschikt als handappel, bewaarappel en als moesappel. Voor deze appel geldt hoe groter de blos, hoe beter de smaak.

Winkelappels
De appels die je in de winkel vindt worden behandeld met verschillende gewassenbeschermingsmiddelen. Deze worden gebruikt om tijdens de groei ziekten tegen te gaan, insecten te weren en voor langere houdbaarheid. Voor biologische appels zijn hiervoor alleen natuurlijke middelen toegestaan. Er worden onder andere stoffen ingezet die van nature in appels zitten, maar vaak ook kopersulfaat. Voor gangbare appels worden chemische bestrijdingsmiddelen ingezet. Beide zien er hierdoor in de winkel fantastisch glanzend uit.

biodiversiteitBiodiversiteit
Het verschil hiertussen zit naar onze mening voornamelijk in de impact op de biodiversiteit. Het gaat namelijk niet alleen om appels, maar om alle groenten en fruit die geproduceerd worden met schadelijke middelen. Wereldwijd bevinden wij ons in een enorme biodiversiteitscrisis. 75% van de insecten is in korte tijd verdwenen. Dit heeft enorme gevolgen voor de natuur, maar ook voor onze voedselvoorziening. Veel planten zijn namelijk voor hun voortbestaan afhankelijk van de bestuiving door insecten. Door te kiezen voor biologisch ondersteun je een meer natuurlijke manier van landbouw waardoor biodiversiteit meer ruimte krijgt.

Gezondheid
Appels zijn gezond. Ze bevatten naast suikers veel voedingsvezels, pectine en cellulose. Pectine absorbeert waterachtige substanties in het lichaam. Een aantal stoffen in het vruchtvlees en in de schil kunnen het lichaam helpen zuiveren van zware metalen. Appel versterkt ook het immuniteitssysteem, het zuivert lever en gal, en het is een natuurlijk constipatiemiddel.

appelbollenRecepten
Alle genoemde ingredienten zijn terug te vind in onze webwinkel: www.goudenpompoen.nl
 1. Appel tarte tatin
 2. Appelbeignets
 3. Appelbollen
 4. Appelcake
 5. Appelchutney
 6. Appelflappen
 7. Appelmoes
 8. Appels uit de oven
 9. Appeltaart
 10. Briochepudding met appel en rozijn
 11. Flammkuchen met appel en kaneel
 12. Herfstfruitcrumble
 13. Hete bliksem
Voorbeeldrecept: appel in een jasje
Ingrediënten: 1appel, 1 eetlepel bessenjam, 1 eetlepel bruine suiker, kaneel, klontje roomboter.
Bereiding: neem voor elke eter 1 appel en boor het klokhuis eruit met een appelboor; leg de appels in een ovenschotel, doe in de gaten een lepel bessenjam en/of een lepel bruine suiker; dek het af met een klontje boter; bestrooi met kaneel; schuif de schotel in een warme oven; dat kan met een bodempje appelsap; laat ze bakken tot de appels zacht zijn. Ongeveer een kwartier. Eet smakelijk!

Over Hekkert Hoogstamfruit
Aan de overkant van de IJssel bij de jachthaven van Deventer ligt aan weerszijden van de dijk het biologisch gecertificeerde bedrijf van Wim Hekkert. Hij boert hier al heel wat jaren. De varkens en koeien zijn inmiddels de deur uit. Paarden, hoogstamfruitbomen en natuurrijke akkers zijn gebleven. Langs de dijk heeft Wim een enorme fruitboomgaard met veel verschillende oude en nieuwe soorten hoogstam-appels, -peren en pruimen. De fruitbomen worden niet bespoten, zelfs niet met toegestane gewasbeschermende middelen. De fruitbomen vormen ook een cultuur-huistorisch landschap. Langs de rivieren stond het vroeger vol met fruitbomen, maar dat zijn er steeds minder.

Lees het artikel in de Stentor: "Winnende boerenplannen Lettele en Terwolde zijn radicaal én realistisch".
Lees het artikel in het Biojournaal: "Proefboerderij Haverkamp’: een gemengd bedrijf voor toekomstboeren".

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Appels, Jonagold, per kg, Odin
Laat een review achter
Versturen