Het Groene Lokaal, natuurlijke imkerij, niet bioWeergave:
Voorjaarshoning, 350gr, Het Groene Lokaal, niet bio
Voorjaarshoning, 350gr, Het Groene Lokaal, niet bio
(0)
€ 8,25

"Als bijen sterven, heeft de mens nog vier jaar te gaan"
Albert Einstein (1879 – 1955)

Bovenstaande uitspraak raakt Jan Schenk als permaculturist diep. Voor hem een reden om in 2012 te beginnen met de imkerij.

Op een natuurlijke manier
Een bijenvolk (Imme) is heel goed in staat om voor zichzelf te zorgen en hij probeert als imker dan ook zo weinig mogelijk in te grijpen. Hij gebruikt geen chemische middelen om plagen en ziekten te bestrijden, de bijen mogen hun eigen raten bouwen. Hij probeert zijn bijen als het even kan op hun eigen honing te laten overwinteren en alle honing die hij verkoopt is puur natuur, dus zonder toegevoegde middelen.

Zwermen
Op het moment dat een bijenvolk te groot wordt gaat zij zich ‘splitsen’. In vaktermen heet dit zwermen. De bijen hangen dan als een ‘kluit’ in bijvoorbeeld een boom.

Op het moment dat zo’n zwerm ergens hangt, gaan een aantal bijen op zoek naar een nieuwe woonruimte. Dit kan een holle boom zijn, maar heel vaak is dat ook een spouwmuur of een plek onder de dakpannen. En dat is natuurlijk niet wenselijk!

Treft u in de omgeving van Deventer, Olst of Zutphen zo’n zwerm aan? Belt u Jan dan direct. Hij zal er dan voor zorgen dat ze een nieuw onderkomen krijgen.

Wie is Jan?
Jan Schenk (Deventer, 1968) is permaculturist en natuurlijk imker.

Hij heeft een achtergrond in de tuinbouw en heeft in 2011 de permacultuuropleiding bij Helma Röell gevolgd. Aanvullend heeft hij zich verdiept in composteren en kringlooptuinieren bij Comité Jean Pain en volgde hij de cursus Humisme bij Marc Siepman.

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt zijn mijn leven. Hij gelooft echt dat wij nu roofbouw plegen op onze planeet. Om de generaties na ons ook een toekomst te bieden, denkt hij dat wij onze manier van wonen, werken en leven drastisch moeten veranderen. Permacultuur biedt ons die mogelijkheden.

Hij is bewoner van het Aardehuis-project in Olst. Hier zijn 23 milieubewuste en duurzame woningen grotendeels door de bewoners zelf gebouwd onder leiding van professionals.

Verder is hij een van de initiatiefnemers van Stadslandbouw Zutphen, betrokken bij Olst in Transitie en in 2018 met een compagnon Voedselwerkplaats Den Duurschen Hof in Den Nul begonnen.