Deventer bio paksoi

Deventer bio paksoi
Paksoi is familie van Chinese kool. Paksoi is heerlijk in Indische en Chinese gerechten zoals nasi en bami. In de vegetarische keuken is paksoi veel gebruikt, maar voor de meeste niet-vegetariërs blijkt deze lekkere groente nog onbekend. Dit is jammer, want het is een makkelijke groente waarmee je tal van gerechten kunt maken.

De witte nerven kun je roerbakken of stoven, het blad kun je roerbakken, stoven of rauw eten.

paksoi roerbakCulinair
Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig. Paksoi is in de roerbakschotel een heerlijk knapperend onder­deel. Van het groen van paksoi kun je ook heerlijke wraps maken, of verwerken in een frisse salade met bijvoorbeeld bieslook. Je kunt paksoy koken met een hardgekookt ei, gratineren, verwerken in een soep, rauw in een stamppot met knoflook en ui, als bijgerecht met notenrijst. Mogelijkheden genoeg met deze Hollandse groente met exotische naam.
Voordat je de stronk eruit snijdt, kun je de paksoi het beste in zijn geheel wassen in een ruime hoeveelheid water. Daarna snij je de bladeren en stelen in repen en voeg je ze toe aan je gerecht.

paksoiGezondheid
De paksoi zit vol voedingsstoffen. Het bètacaroteen die in paksoi zit kan in je lichaam worden omgezet naar vitamine A. Dat is belangrijk bij het gezond houden van je huid en slijmvliezen én het goed laten werken van je ogen. Van nature zit in paksoi ook goede hoeveelheden vitamine K, vitamine C en folaat (B11). Vitamine C en folaat gaan gemakkelijk verloren tijdens het koken. Rauw eten, kort roerbakken of stomen zijn daarom de beste bereidingsmethoden.

Geschiedenis
Paksoi werd in de vijfde eeuw genoemd in een beschrijving van de geneeskrachtige waarden van culinaire planten. Traditionele Chinese geneeskunde waardeert paksoi als een medicinale plant, met name voor aandoeningen van de maag en de dikke darm. Paksoi kwam naar Noord-Amerika door Chinese immigranten in de 19e eeuw. Het duurde echter tot ver in de 20ste eeuw dat het in de Westerse keuken bekendheid kreeg.

Bewaren
Bewaar paksoi maximaal een paar dagen in de groentelade van de koelkast. Paksoi kun je ook invriezen. Blancheer het dan 2 minuten.

Recepten

Je kunt alle ingrediënten uit de recepten terugvinden in onze webwinkel.

  1. Groene currysoep met paksoi
  2. Omelet met paksoi, ui en paprika
  3. Snelle quiche met paksoi en geitenkaas
  4. Gebakken paksoi met shoyu-dressing
  5. Paksoi met kaassaus
  6. Mee Goreng
  7. Oosterse paksoi stamppot
  8. Bami met paksoi
  9. Groene curry met paksoi, spinazie en paneer
  10. Gewokte paksoi met sesamolie en gember
  11. Gestoofde paksoi met kokos, limoen en chili
  12. Gewokte paksoi met edamame en wortel
  13. Soep met paksoi, oesterzwammen en rode curry
 
      30-06-2025 22:46     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.