Abrikozen, 250gr, De Nieuwe Band

0 Beoordelingen
Abrikozen, 250gr, De Nieuwe Band Abrikozen, 250gr, De Nieuwe Band
5,59
Variatie: Abrikozen, 250gr, De Nieuwe Band
Abrikozen, 250gr, De Nieuwe Band
Abrikozen, 500gr, De Nieuwe Band
Abrikozen, 500gr, Horizon
Abrikozen, 350gr, Udea
Abrikozen, 250g, De Nieuwe Band
Gewelde abrikozen, 150gr, Lilifruit

Productomschrijving

Abrikozen van Demeter-kwaliteit, afkomstig van een mooi project in Turkije. De boeren composteren eigen mest tot bijzonder goede compost. De boeren én de fabriekswerkers krijgen een eerlijke prijs. 

Ingrediënten
Abrikozen **. ** Van biologisch dynamische herkomst Land van herkomst (ingrediënten): Turkije
Demeter sultana-rozijnen en abrikozen uit Turkije
Allard ten Dam (één van de oprichters van De Nieuwe Band en verantwoordelijk voor de inkoop van grondstoffen) maakte een reis door Turkije. Het doel van deze reis was het zoeken naar leveranciers die op alle vlakken goed bij onze uitgangspunten passen: biologisch, sociaal en de beste kwaliteit.Allard is bij meerdere projecten op bezoek geweest, is uitgebreid geïnformeerd en heeft veel foto´s en films gemaakt. De eerste vruchten van deze reis worden nu geplukt doordat we kiezen voor Demeter sultana-rozijnen en abrikozen. Beide zijn afkomstig van Rapunzel en verpakken we onder ons eigen merk De Nieuwe Band. De rozijnen komen uit de buurt van Izmir en de abrikozen uit dé abrikozen-streek van Turkije, Malatya.

Rapunzel: "Bio aus Liebe"
Tijdens de reis was Allard bijzonder onder de indruk van de manier waarop Rapunzel werkt. Dit Duitse bedrijf is het enige in Turkije dat 100% biologisch werkt en ze hebben het grootste team van landbouwingenieurs. Deze ingenieurs begeleiden de boeren en zijn op de cruciale momenten aanwezig voor advisering en controle op de (biologische) kwaliteit.
Allard heeft een bezoek gebracht aan de zeer moderne fabriek van Rapunzel in Ören (landinwaarts bij Izmir) waar ze o.a. de rozijnen en de abrikozen verwerken. Ook heeft hij de boeren bezocht waar de rozijnen (druiven) net geoogst waren en te drogen lagen op de velden. Eén van de dorpen, Tekelioglu, is bijna een bio-dorp te noemen. 95% van de boeren werken hier biologisch!

Bio-dorp Tekelioglu
30 jaar geleden troffen bij toeval de burgemeester van dit dorp en de oprichter van Rapunzel (Joseph Wilhelm) elkaar. Door steeds meer gebruik van chemische (kunst-)mest en pesticiden namen de oogsten rond Tekelioglu af en verdween de vis uit het meer bij het dorp. Met de vis, verdwenen ook de vogels en werd het een dood meer.
De burgemeester van het dorp ging naar de Turkse minister van landbouw om deze problemen te bespreken. Op het zelfde moment zat Joseph in de wachtkamer van de minister om te praten over de mogelijkheden van biologische landbouw in Turkije. De minister heeft beide mensen toen aan elkaar gekoppeld, en zo is het Rapunzel-project in Tekelioglu ontstaan. Een nauwe en warme samenwerking tussen Rapunzel en het dorp!Nu (30 jaar later) is de visstand in het Gølu meer al jaren hersteld, zijn de oogsten goed en is het gebied uitgeroepen tot nationaal beschermd gebied en waterwin-gebied. Het meer is een prachtige plek, met bloemen, vogels (Allard zag o.a. steenarenden, zilverreigers, scharrelaars en hop) en veel vis. Naast sultana rozijnen, worden er in het dorp tomaten, paprika´s, kikkererwten, pijnboompitten, zure abrikozen, moerbeien en katoen verbouwd. Er is een school gekomen in het dorp, een speelplaats, verharde wegen, een dorpshuis, de melk wordt in het dorp tot zuivelproducten verwerkt en sinds kort is er een winkel waar o.a. biologische producten en biologisch brood van eigen verbouwde tarwe verkocht worden.De 80 boerenfamilies werken allemaal biologisch en deels ook biologisch-dynamisch. Een belangrijk onderdeel is het houden van zo´n 600 koeien waarvan de mest vercomposteerd wordt, al dan niet met gebruik van de biologisch-dynamische preparaten. De goede compost uit Tekelioglu wordt gebruikt voor alle projecten van Rapunzel in Turkije. Het is mooi om te zien dat een deel van de jongeren weer perspectief ziet, in het dorp blijft en besluit om het boerenbedrijf van de ouders voort te zetten.

Voedingswaarde
Gemiddeld per 100 gram: Energie 1203 kiloJoules 285 kcal Vet 0 gram - waarvan verzadigde vetzuren 0 gram Koolhydraten 59 gram - waarvan suikers 56 gram Voedingsvezels 14,4 gram Eiwit 5 gram Zout 0,06 gram

Allergenen-informatie
glüten Mogelijk Amandelen Mogelijk Tarwe Mogelijk Hazelnoten Mogelijk Rogge Mogelijk Walnoten Mogelijk Gerst Mogelijk Cashewnoten Mogelijk Haver Mogelijk Pecannoten Mogelijk Spelt Mogelijk Paranoten Mogelijk Kamut Mogelijk Pistachenoten Mogelijk Schaaldieren Nee Macademianoten Nee Ei Nee Selderij Nee Vis Nee Mosterd Nee Aardnoten (pinda) Nee Sesam Mogelijk Soja Mogelijk Sulfiet Nee Sojalecithine Nee Lupine Nee Melk Nee Weekdieren Nee Noten Mogelijk 

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

EAN: 8713326260097

Beoordelingen

Laat een review achter

Wat vind je van het artikel?
Abrikozen, 250gr, De Nieuwe Band
Laat een review achter
Versturen