Pompoen, sweet dumpling-, per stuk, De Overkant

1,50
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

De naamgever van dit bedrijf, de Gouden Pompoen. In het sprookje tovert de fee de mooiste oranje pompoen die ze kan vinden tot Gouden Koets die Assepoester naar het bal brengt. Zo selecteren wij ook de beste oranje pompoenen voor jou.

Herkomst
Pompoen behoort tot de familie van de kalebassen. In deze familie vindt je knotsgekke exemplaren in alle mogelijke vormen en kleuren. Courgette hoort ook bij deze familie (als een soort zomerpompoen). In 1957 bracht een Japanse professor zaden van deze pompoensoort mee naar Europa. De pompoen bleek goed te gedijen in ons klimaat en werd vooral populair bij biologische telers. In Midden- en Zuid-Amerika werden al tussen 9000 en 7000 jaar v.Chr. pompoenen verbouwd.

Bewaartips
Pompoen kun je op een droge niet te koude plaats tot in de lente bewaren.

Gezondheid
Pompoen bevat veel ijzer, caroteen en vitamine C. Pompoen heeft wel, vooral rauw, een waterafdrijvende werking heeft. In normale hoeveelheden kan dat echtergeen kwaad.

Bereiding
Pompoen is heerlijk in warme gerechten. Bij de meeste soorten is de schil ook eetbaar. Traditionele gerechten zijn: pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood.

Bereidingstips
• Snij de pompoen doormidden en verwijder de pitten en de strengen.
• Pompoen kun je in blokjes of plakjes stomen, stoven, bakken of frituren. Pompoen wordt zelden rauw gegeten.
• Je mag de schil van de pompoen eraan laten. Het scheelt heel wat werk en ze wordt tijdens het bereiden zacht met de rest van de pompoen.
• Pompoen combineert met heel wat kruiden. Je kan het zacht houden met kruiden als rozemarijn en nootmuskaat. Pikant kan ook met exotische kruiden als kerrie, gember, cayennepeper en foelie.

Soorten
Pompoenen zijn er in alle soorten en maten, maar een topkwaliteit pompoenras is de Hokkaïdo(of oranje-) pompoen.

Oranje Hokkaïdo-pompoen
De meest smaakvolle is de Hokkaïdo-pompoen. Door de zachte zoete smaak is deze pompoen in de keuken op vele manieren te gebruiken. Hokkaido is de naam van een Japans eiland, waar deze specifieke soort pompoen nog steeds gekweekt wordt. 

Groene pompoen
Deze is groen van buiten en oranje van binnen. Het is een variant van de Hokkaïdo-pompoen en is zeer lekker om te eten: nog een beetje zoeter dan een butternut pompoen, met een vleugje kastanje- of nootachtige smaak. Goed te gebruiken in gebak. Deze heeft een eetbare, maar iets taaiere schil.

Butternut(flespompoen)
De Butternut of flespompoen is peervormig. Het boterzachte oranje vruchtvlees krijgt een zoete, nootachtige smaak na het bakken of roosteren. De schil is eetbaar en heeft een specifieke bloemige smaak.

Spaghettipompoen
Deze ietwat langwerpige, gestreepte pompoen valt uiteen in spaghettislierten na het garen. Halveren, besprenkelen met olijfolie, peper en zout, en dan 40 tot 50 minuten te garen in oven op 200°C. Daarna schraap je het vruchtvlees eruit met een vork. Zo tover je zo de spaghettislierten tevoorschijn!

Sweet dumpling
Mooi voor de sier, maar zeker ook goed te eten. Het oranje vruchtvlees heeft een heerlijk zoet en een beetje kastanje-achtig. 



Recepten
Zuid-afrikaanse pampoensoep
Indiaase curry met kool, pompoen en champignon
Lazy lasagne van knolselderij en pompoen
In de oven gegaarde pompoen met sojasaus en balsamico
Pasta met gegrilde pompoen
Pizza butternut
Pompoencake
Spread van geroosterde pompoen, salie en ricotta
Pompoen-bataatsoep met gember
Zoete pompoentaart (Jamie Oliver)
Gevulde pompoen
Pompoencrème
Butternut squash

Recept: Pompoen met ui, kerrie en rozijnen voor 4 personen

Ingrediënten: 1 pompoen, 1 flinke ui, 1 appel, 1 theelepel kerrie, 1 handje rozijnen, scheut olijfolie, 2 eetlepels tamari, peper en zout.

Bereidingswijze: Snijd de uien in stukken en bak ze in de olie met de kerrie. Maak de pompoen schoon, snijd door, verwijder de pitten met een lepel, snijd de vrucht in repen van ongeveer 3 cm breed. Schil de repen naar wens en snijd het vruchtvlees in stukjes. Voeg stukjes appel en pompoen toe aan de uien en bak dit mengsel af en toe omscheppend 10-15 min. Voeg de sojasaus(Tamari), de rozijnen, peper en zout naar smaak toe en laat alles op een laag pitje verder gaar worden. Eventueel een scheutje water toevoegen tegen het aanbakken. Heerlijk bij rijst of gierst. Variatie: Stoof ook stukjes prei en paprika mee. Variatie pittig met gember: Voeg een paar eetlepels gekonfijte gember, een theelepel geelwortelpoeder en een theelepel kaneel aan deze schotel toe. Bestrooi voor het opdienen met fijngehakte peterselie.

Eet smakelijk!

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen