olijven tapenade zwart, 190g, Epikouros

Deze tapenade smaakt lekker bij de borrel op een stokbroodje. Epikouros is een Grieks landbouwbedrijf dat boeren ondersteunt in het produceren van bijvoorbeeld de olijven voor deze tapenade. Alle producten van de Griekse boeren komen samen in de fabriek van Epikouros, waar ze onder andere deze heerlijke tapenade van zwarte olijven maken. IngrediëntenOlijven* Kalamata (89,1%), knoflook*, zeezout, azijn*, extra virgin olijfolie* en oregano*. * Van biologische herkomst. Land van herkomst (ingrediënten): Griekenland
Voedingswaarde, gemiddeld per 100 gram Energie 916 kiloJoules 223 kcal Vet 22,7 gram - waarvan verzadigde vetzuren 3,6 gram Koolhydraten 0,9 gram - waarvan suikers 0,3 gram Voedingsvezels 5,3 gram Eiwit 1,1 gram Zout 1,6 gram Mediterrane delicatessen van EpikourosDe Nieuwe Band kiest voor Epikouros omdat:
  • ze Griekse boeren ondersteunen bij de overstap naar het biologisch verbouwen van olijven
  • Epikouros nauw samenwerkt met de ruim honderd olijfboeren die olijven aan ze leveren
  • de olijven van bijzonder goede kwaliteit zijn en met zorg geteeld en verwerkt worden.
Griekse olijvenAl duizenden jaren groeien er op Griekse bodem olijfbomen. Volgens een Griekse mythe werd de olijfboom door Pallas Athene (de Griekse godin van de wijsheid, kunst, krijgskunst en vrede) aan het volk geschonken. Een kostbaar geschenk want olijven zijn niet alleen lekker, ze zijn ook heel gezond.De Griekse olijven van Epikouros zijn van bijzonder goede kwaliteit. Ze zijn stevig, sappig, en hebben een hele specifieke eigen smaak. De groene en kalamata-olijven op olie zijn een echte delicatesse en worden in de winkel uit de pot per gewicht verkocht. Maar ook de olijven (in kleine potjes) die in zout water bewaard worden, zijn niet te versmaden. Naast groene en kalamata-olijven maakt Epikouros olijven gevuld met knoflook, een fruitige extra vergine olijfolie en allerlei andere soorten heerlijke delicatessen.Epikouros: "helper"Epikouros is in 1995 begonnen met het begeleiden en adviseren van Griekse boeren die de overstap maken naar het biologisch verbouwen van olijven. Het bedrijf wordt geleid door vier landbouwspecialisten, die allemaal minstens tien jaar ervaring hebben met de biologische landbouw. Epikouros zorgt daarnaast voor de productie van de olijfolie, voor het conserveren van de olijven en voor de export van de heerlijke producten.Epikouros is Grieks en betekent o.a. "helper", een hele toepasselijke naam voor dit bedrijf. Op dit moment worden de olijven van Epikouros door ruim honderd olijvenboeren uit Midden- en Zuid-Griekenland biologisch geteeld waarvan sinds 2010 een aantal boeren biologisch-dynamisch gecertificeerd zijn.OlijfbomenDoor het onderling kruisen van olijfbomen, bestaan er tegenwoordig meer dan 80 verschillende soorten olijfbomen. Een olijfboom groeit relatief langzaam en wordt zelden hoger dan tien meter. De boom heeft een dikke stam en bijzonder lange wortels. Vanwege de groei van die wortels, moet er tussen de bomen een minimale afstand worden aangehouden. Pas na vijf jaar begint een olijfboom vruchten te dragen. Olijfbomen zijn heel levenskrachtig en kunnen honderden jaren oud worden. Omdat olijfbomen zo langzaam groeien en lang leven, zijn ze het symbool van geduld, vrede, rust en onsterfelijkheid.De olijvenoogst vindt plaats in het late najaar. Bij Epikouros worden de olijven grotendeels met de hand geplukt. Op die manier worden de mooiste olijven gekozen om in de pot te gaan. De olijven die voor de olie gebruikt worden, worden met een soort harkje van de takken gehaald. De olijven vallen op een kleed onder de boom en na het harken wordt het kleed samengevouwen en de olijven in een mand of krat geschud.Olijven worden niet vers van de boom gegeten, maar een paar maanden in een zout-water-badje gelegd om de oorspronkelijke bittere smaak weg te krijgen. Dit proces kan worden versneld door de schil in te kerven, waardoor het zout sneller door de vrucht wordt opgenomen.Groene en Kalamata-olijvenDe twee hoofdsoorten olijven zijn Kalamata-olijven en Konservolea- (ook bekend als amphissa) olijven. Groene olijven zijn eigenlijk de onrijpe vruchten. Hoe langer een olijf aan de boom groeit, hoe donkerder en rijper deze wordt. De rijpe, zwarte olijven moeten op het juiste moment geplukt worden, anders worden ze te zacht en zijn dan gevoelig voor bederf. Om dit probleem te omzeilen en toch zwarte olijven te krijgen, worden groene (niet-biologische) olijven geregeld behandeld met ijzer-gluconaat. Dit brengt een oxidatieproces op gang die de olijven egaal zwart kleurt. Je kunt dit zien aan de pit van de olijf. Is deze groen, dan is het een groene olijf die op deze manier "geverfd" is. De zwarte olijven van Epikouros hebben deze bewerking uiteraard niet ondergaan. Ze zijn precies op het juiste moment geplukt, zacht en heerlijk van smaak en variëren in hun natuurlijke tint van bruin tot auberginekleurig.Een belangrijke olijvensoort is de Kalamata-olijf. Deze dieppaarse, auberginekleurige olijf wordt in Griekenland ook wel "de koningin van de olijven" genoemd en wordt gewaardeerd om zijn malse, maar toch stevige, heerlijk geurende vruchtvlees. De Kalamata-olijfgaarden van Epikouros liggen in de regio tussen de steden Sparta en Kalamata, in het bergachtige zuiden van het Peloponesische schiereiland.Stelios Karvounis: "de meester van het snoeien"Eén van de ongeveer veertig Epikouros-olijfboeren die in dit gebied Kalamata-olijven verbouwen is Stelios Karvounis. Zijn olijfgaarden bevinden zich in de bergen van Laconië , niet ver van Sparta. Hij staat bekend bij Epikouros als "“de meester van het snoeien". Het snoeien van olijfbomen is niet alleen belangrijk voor de opbrengst, bij biologisch verbouwde olijven is het ook essentieel voor het bestrijden van ongedierte. Omdat er niet met gif gewerkt wordt, is het belangrijk dat vocht zich niet kan nestelen in de boom en zo een broeinest van ongewenste beestjes en bacteriën vormt. Door de bomen op de juiste manier te snoeien, kan de wind tot binnen in de boom waaien en vocht goed verdampen. Hierdoor is de boom beter beschermd en blijft gezond.ReceptenOlijven kunnen zo gegeten worden of in allerlei gerechten verwerkt worden. In Griekenland worden olijven vaak in combinatie met feta gegeten. Ook in de andere Middellandse Zee-landen worden olijven veel gebruikt. Wil je wat ideeën? Hier vind je ons recept voor Spaghetti alla Puttanesca en hier ons recept voor een lekkere olijven-tapenade.Allergenen-informatieDe vermeldde ingrediënten, voedingswaarde en allergenen worden overgenomen uit de door producenten aangeleverde informatie. Wij vragen aan producenten om ons te voorzien van de meest actuele informatie. Deze informatie nemen wij vervolgens met de grootst mogelijke zorg over. Toch kan het gebeuren dat de gegevens op onze site anders zijn dan op de verpakking van het product staat. Daarom raden wij je aan om voor aanschaf van het product altijd eerst het etiket te raadplegen.
Typefouten en fouten door technische onvolkomenheden op De Nieuwe Band-site zijn voorbehouden. De Nieuwe Band kan niet aansprakelijk gehouden worden voor eventuele onjuistheden. Voor klachten, opmerkingen of bij signalering van fouten kun je ons mailen. Je kunt ook bellen met onze kwaliteitsafdeling als je vragen hebt over de ingrediënten van onze producten: 0594-645353. glüten Nee Amandelen Nee Tarwe Nee Hazelnoten Nee Rogge Nee Walnoten Nee Gerst Nee Cashewnoten Nee Haver Nee Pecannoten Nee Spelt Nee Paranoten Nee Kamut Nee Pistachenoten Nee Schaaldieren Nee Macademianoten Nee Ei Nee Selderij Nee Vis Nee Mosterd Nee Aardnoten (pinda) Nee Sesam Nee Soja Nee Sulfiet Nee Sojalecithine Nee Lupine Nee Melk Nee Weekdieren Nee Noten Nee Informatie, uitleg en links betreffende allergenen-informatie.
Foto('s):
Prijsinformatie:
Prijs per :
€ 4,06
Aantal: Bestellen
Op verlanglijst
 

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

EAN

5,2001E+12  

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Anderen bekeken ook