Bosui, bos, Udea

1,99
Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Neem contact op

Productomschrijving

Een bosui is een jonge, nog onvolgroeide ui. De bol is nog nauwelijks ontwikkeld, en wordt dan ook gegeten om de stengel en de bladeren. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken.  De zachte, subtiele smaak zal niet direct iets gaan overheersen. De bosuitjes geven het gerecht een subtiele uiensmaak als je ze mee stooft. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. De groene bladeren zijn ook heerlijke smaakmakers in een salade of soep. Rauwe bosui gebruik je door de salade of als garnering bij soep.

Recepten
Je kunt in vele recepten eigenlijk zonder bezwaar iets meer gebruiken dan staat voorgeschreven. Belangrijk om te weten is dat bosui nauwelijks garing nodig heeft. Daarom worden ze vaak rauw gegeten, omdat de knapperige textuur en de verfijnde smaak bij verhitting snel verloren gaat. Als je bosui liever wat minder knapperig hebt kun je ze dus beter heel fijn snijden dan lang stoven of bakken. In ragfijne reepjes gesneden kun je bosui gebruiken ter garnering van salades, soepen, ragouts, vleesgerechten of eiergerechten. Bosui is lekker in voorjaarsgerechten en bij kalfsvlees, vis of kip. Het is ook heerlijk op een boterham met kaas of in een omelet. Ook in Aziatische gerechten als noedelsoep of curry’s is bosui heerlijk.

Bereiden
Snijd het kontje en het topje van de bovenste bladeren eraf; een centimeter is vaak al ruim voldoende. Was de uitjes daarna. Hierna kun je de bosui snijden zoals je wilt. Van een bosui kun je vrijwel elk deel eten. Het meest gebruikelijke is ringetjes. Begin dan onderaan met kleine dunne ringetjes en snijd het groene gedeelte in wat grotere stukjes. Gooi de ringetjes in een vergiet of en spoel ze kort af onder de kraan. Je hebt van bosui niet erg veel nodig: enkele stengeltjes volstaan al voor een maaltijd voor meerdere personen. Maar naast verwerken kun je bosui ook gewoon als groente serveren! Snijd de ui in stukjes van ca. 5 cm en stoof ze in 3 tot 4 minuten met wat boter gaar. Bestrooi ze daarna met wat (zee)zout.

Bereidingstijden
Rauw, geen; bakken/wokken: 3-4 minuten; oven: 15 minuten; grill/barbecue: 5-6 minuten.

Gezondheid
Bosui zit boordevol vitamines en mineralen. Vooral het groene gedeelte bevat verschillende antioxidanten. Ze bevatten weinig calorieën en geen vet en veel vezels. Bosui bevat foliumzuur, calcium, ijzer vitaminen A, C, K en B6. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling en het onderhoud van en sterkte van de botten. Vitamine B6 is nodig voor de enzymen in het lichaam die op hun beurt zorgen voor de omzetting van koolhydraten eiwitten en vetten. B6 is ook belangrijk voor het functioneren van de hersenen, daar speelt ie een rol bij het bepalen van de stemming en de slaap.

Geschiedenis
Rond 3000 v.Chr. werd de ui voor het eerst in delen van Azië (Iran-Afghanistan) verbouwd. Na de introductie door de Romeinen in Europa werden uien als groente snel populair. Het loof van de uien werd afgesneden en in salades verwerkt. Dit was de voorloper van de lente-ui. In de dertiende eeuw was er in Londen een levendige handel in geïmporteerde uien. Vanaf dat moment is het een van de meest gegeten groenten, zowel in Europa als daarbuiten.

Naamgeving
De bosui wordt zo genoemd door de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Niet omdat ze in het bos groeien dus. Bosuien worden wel eens verward met de lente-ui. Dat is begrijpelijk, omdat een lente-ui simpelweg een vroeg geoogste bosui is. Het verschil is echter duidelijk: wel of geen bolletje. De lente-ui is in de keuken goed vergelijkbaar met de bosui. Filmpje: Het hele groeiproces van zaadje tot ui.

Bewaren
Op een koele (12-15 C), donkere en droge plaats buiten de koelkast blijft bosui ongeveer een week goed. In de groentelade van de koelkast blijft bosui ook ongeveer een week goed. Zorg dat de koelkast niet te vochtig is. Restjes bosui bewaar je in vershoudfolie of een bewaarbakje in de koelkast. Een andere manier om een bosui te bewaren is in een pot water. Op deze manier blijft de bosui nog weken goed. En dit beperkt zich niet tot ongebruikte bosuien. Indien je de bosui snijdt tot 5 centimeter van de onderkant, dan kan je de onderkant in een laagje water zetten. Na een aantal weken zal het groen weer terug groeien. Zorg hierbij dat je het water om de paar dagen ververst. Dit trucje kan je een aantal keer herhalen totdat de stengels te dun is.

Sluiten
Bekijk volledige omschrijving

Neem contact op

Contact opnemen

Via onderstaande opties kun je contact met ons opnemen en je vraag stellen.

info@goudenpompoen.nl Whatsapp icon Whatsapp Instagram icon gouden_pompoen