Aardperen, topinamboer, 500gr, Haverkamp

Aardperen, topinamboer, 500gr, Haverkamp
Aardperen, topinamboer, 500gr, Haverkamp

Bio | Deventer

EAN

 

€ 1,49
Prijs per 

 

Aantal: 
Bestellen
Op verlanglijst
 

Heeft u een vraag over dit product?

Stel ons uw vraag

Aardpeer(of Topinamboer) is familie van de zonnebloem en komt voor bij tuinderijen, moestuinen en in siertuinen gekweekt. Menig tuin is zomers gevuld met de helder gele bloemen van deze mooie plant. Veel “kwekers” realiseren niet eens dat de wortelknollen ervan heerlijk te gebruiken zijn in de keuken. Een vierkante meter aardperen levert jaarlijks al zo’n 5kg eetbare knollen.

Smaak
Aardpeer heeft een zachte, zoete smaak die een beetje lijkt op. Als ze héél vers zijn, kun je ze ook rauw te eten. De smaak is dan lichtzoet en wat nootachtig. Dan zijn ze lekker brossig, krokant en wat nootachtig van smaak.

In de keuken
Aardperen kun je rauw eten, koken, stomen, bakken of verwerken in soepen en puree. Aardperen zijn lekker met aardappels, wortels, vis en noten. Ze gaan ook goed samen met prei, erwten, bonen en broccoli. Je kunt er ook lekkere soep mee maken, bijvoorbeeld met doperwtjes. Voeg ze toe aan stoofschotels of wokgerechten. Gekookte aardperen met kaas-, tomaten- of kerriesaus is ook lekker. Je kunt ze ook als alternatief voor gebakken aardappeltjes gebruiken. De knol heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. Goed wassen en alle knobbeltjes en wortelhaar verwijderen is voldoende. Je kunt de aardperen ook eerst 5 á 10 minuten koken en dan de schil eraf trekken. Als je ze wel wil schillen, leg de geschilde aardperen dan meteen in zuur water. Anders worden ze bruin. Een scheutje citroensap in de pan is voldoende. De totale kooktijd varieert van 10 minuten voor de kleine-, tot 30 minuten voor grote aardperen. Als je erin kunt prikken zijn ze goed, maar ze moeten nog wel stevig zijn. Kook ze vooral niet te lang, want dan worden ze slap en week. 

Bewaren
In de grond blijven aardperen gewoon goed en ze vermeerderen zichzelf. Eenmaal geoogst zijn ze niet zo lang houdbaar, omdat ze snel uitdrogen. Onze aardperen komen van Tuinderij Haverkamp en worden vers geoogst, vlak voordat ze naar de klant gaan. Bewaar ze daarna in een plastic zak in de koelkast.

Gezondheid
Aardpeerknollen zijn heel voedzaam, zijn licht verteerbaar en hebben een helende werking. De knollen bevatten namelijk inuline. Deze “suiker” is goed voor diabetici. Bij de vertering van inuline komt namelijk geen - voor diabetici moeilijk afbreekbare - glucose vrij. Inuline wordt niet verteerd als zetmeel maar gefermenteerd tot nuttige zuren die de darmflora gunstig beïnvloeden. Doordat deze suikers in de darm niet worden opgenomen maar door bacteriën afgebroken, ontstaat kooldioxide. Oftewel winderigheid. Aardperen bevatten verder ook biotine, calcium, ijzer en natrium. Ook is bekend dat de wortels geen nitraten opslaan.

Herkomst-historie
Aardperen komen net als maïs en aardappelen uit Amerika geteeld en zijn in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Vanaf de 17 eeuw kenden aardperen een groot succes in tuinen van kastelen en kloosters. Even later zijn ze verdrongen door de komst van de aardappel. De naam topinamboer lijkt te komen van een indianenstam uit Zuid-Amerika, de Tupinambá.

13 Recepten en meer inspiratie
  1. Aardpeer en prei in notensaus
  2. Aardperencurry
  3. Crème van aardpeer
  4. Geroosterde aardpeer met feta en dille
  5. Krokante aardpeerkoekjes
  6. Oven-gebakken aardappelen en aardperen met citroen en salie
  7. Hartige ovenschotel van aardperen
  8. Soep met aardpeer en wortel
  9. Aardpeer pickles
  10. Risotto met vergeten groenten en gember
  11. Gratin van aardpeer
  12. Puree van aardperen met Parmezaanse kaas
  13. Ravioli met aardpeer, paddenstoelen en spinazie
35 aardpeerrecepten op een rij

Stel een vraag over dit product

Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

Jouw vraag is verzonden! Bedankt.

We zullen jou zo snel mogelijk voorzien van een antwoord.

Anderen bekeken ook